eReport.sk
Foto: sandra pedersen

Šťavnatý mrkvový koláč


Mrkvový koláč je na Veľkú noc tradíciou v mnohých krajinách. Pomaly ale isto sa teší veľkej obľube aj u nás. Pripravte si tento šťavnatý koláčik doma. Stojí to za to!

Čo budete potrebovať:

Na cesto:

  • 4 vajcia
  • 1 a ¼ hrnčeka oleja
  • 2 hrnčeky hnedého cukru
  • 2 lyžičky vanilkového extraktu alebo javorového sirupu
  • 2 hrnčeky polohrubej múky
  • 2 lyžičky jedlej sódy
  • 2 lyžičky škorice
  • 3 hrnčeky najemno nastrúhanej mrkvy
  • 1 hrnček vlašských orechov

Na krém:

  • 500 g krémového syra, lučiny, nátierkového masla alebo niečo podobné
  • 2 hrnčeky mletého cukru
  • šťava z 1 citróna
  • 1 lyžička vanilkového extraktu
  • 2 lyžice masla

Postup:

Vyšľahajte vajcia s cukrom a vanilkovým extraktom. Pridajte múku, sódu, škoricu a olej. Poriadne premiešajte a pridajte mrkvu a nasekané orechy. Rozdeľte cesto na 3 rovnaké, múkou vysypané plechy (môžete použiť aj tortovú formu). Dajte do rúry vyhriatej na 175°C. Ak pečiete v tortovej forme, bude sa piecť cca 1 hodinu. Na plechoch je to upečené rýchlejšie.
Upečené pláty nechajte vychladnúť. Ak ste piekli v tortovej forme, korpus prekrajujte až po troch hodinách po upečení, aby sa vám príliš nedrobil.

Pripravte si krém. Všetky ingrediencie spolu zmiešajte a dajte vychladnúť do chladničky.

Po vychladnutí potrite pláty krémom a poukladajte ich na seba. Zbytkom natrite celý koláč.

Dobrú chuť!

KOMENTÁRE ČLÁNKU :

Šťavnatý mrkvový koláč