POĽSKO
Na Štedrý večer v Poľsku neuvidíte na stole žiadne pečené hovädzie alebo morčacie mäso – je to vlastne deň bez mäsa. Večera sa v Poľsku volá Wiglia a začína sa hneď, ako sa na oblohe objaví prvá hviezda. Nič sa nemôže jesť, kým všetci členovia rodiny neochutnajú vianočné oblátky a nevymenia si želanie dobrého zdravia a prosperity. Na večeru sa tradične podáva 12 jedál, ktoré zastupujú 12 apoštolov. Medzi ne patrí veľmi obľúbený červený boršč s drobnými knedličkami, hubová polievka, kapor, sleď, pirohy, dusená kyslá kapusta, kapustové závitky, kutia (puding z bobuľového ovocia), perník, makový koláč a sušené ovocie.
KOMENTÁRE ČLÁNKU :
Zdá sa vám už kapor nudný? Pozrite si vianočné menu z rôznych kútov sveta