Štedrý deň je plný tradícií, vrátane typického vianočného jedla. Na Slovensku sa, podľa regiónu, na večeru podáva kapustnica, rybia, šošovicová či hŕstková polievka a hlavným jedlom zväčša býva vyprážaný kapor so zemiakovým šalátom. Na raňajky sa zvyčajne podáva vianočka. Hovorí sa, že ak sa na Štedrý deň postíte až do večere, uvidíte v ten večer oblohou preletieť zlaté prasiatko, ktoré má priniesť šťastie. Vianoce sú sviatok, ktorý sa oslavuje po celom svete, ale typická vianočná večera vyzerá v rôznych krajinách veľmi odlišne. Niekde organizujú grilovačky, inde hodujú celú noc, v Japonsku si doprajú „fast food“. Nahliadnite do niektorých kútov sveta a zistite, aké jedlá či pochúťky sa podávajú v rôznych kultúrach.
JUŽNÉ TALIANSKO
Tradičné vianočné hody v Taliansku sa líšia v závislosti od regiónu. Avšak tie, ktoré možno poznáte, sú sviatky siedmich rýb. Ide o tradíciu pochádzajúcu z južného Talianska, ktorá sa však stala ešte populárnejšou pre amerických Talianov. Skladá sa zo siedmich jedál z morských plodov, ktoré sú symbolické pre číslo sedem, ktoré je v Biblii najopakovanejším číslom. Populárne jedlá sú baccala (soľná treska), pečená treska, vyprážané kalamáre, vyprážané krevety, linguine s mušľovou alebo morskou omáčkou, chobotnicový šalát a krevetový kokteil.
KOMENTÁRE ČLÁNKU :
Zdá sa vám už kapor nudný? Pozrite si vianočné menu z rôznych kútov sveta