eReport.sk

Zdá sa vám už kapor nudný? Pozrite si vianočné menu z rôznych kútov sveta


NÓRSKO

Ak neviete, čo môžete čakať od typickej nórskej vianočnej večere, potom by ste mohli byť trochu prekvapení. Jedným typickým jedlom, ktoré je vianočnou oporou, je Smalahove, celá, ovčia hlava v pare. Medzi ďalšie populárne možnosti patrí ribbe, čo sú mastné bravčové rebrá, ktoré údajne dodávajú energiu na zvyšok zimy. Lutefisk, čo je sušená treska namočená v lúhu, potom varená alebo pečená a podávaná s maslom, soľou a korením, sa zriedka konzumuje viac ako raz ročne. Rakfisk, čo je pstruh alebo char, ktorý bol solený a fermentovaný dva až tri mesiace; a pinnekjøtt, aj jahňacie alebo baranie mäso sa nachádzajú na tradičných nórskych stoloch.

Nórske tradičné ribbe – rebierka. Foto: shutterstock

KOMENTÁRE ČLÁNKU :

Zdá sa vám už kapor nudný? Pozrite si vianočné menu z rôznych kútov sveta