Európska komisia zaradila Trnavský slad na zoznam chránených zemepisných označení (CHZO). V utorok 28.1.2025 Európska komisia (EK) oznámila, že rozšírila zoznam CHZO zo Slovenskej republiky o už spomínaný slad, informuje TASR.
Prečo EÚ dáva toto označenie?
Zemepisné označenie chráni know-how, autentickosť a agroenvironmentálne podmienky výrobkov z členských krajín EÚ. K tomuto označeniu patrí chránené zemepisné označenie a chránené označenie pôvodu. Výrobky, ktoré pochádzajú z konkrétneho regiónu a sú výsledkom osobitného tradičného výrobného procesu sú tak chránené pred tým, aby sa ich snažil niekto kopírovať a privlastniť si ich.
Aký je Trnavský slad?
Podľa tlačovej správy EK je to svetlý jačmenný slad, určený najmä na výrobu piva. Jačmeň, z ktorého je slad získavaný, sa pestuje na Trnavskej rovine, v severovýchodnej časti Podunajskej nížiny. Tradícia pestovania jačmeňa v tomto regióne je už od 16. storočia.
Niečo málo z histórie…
Trnavské sladovne boli založené v roku 1893. Sú jedny z posledných fungujúcich podnikov na slad na Slovensku. V Trnave má výroba piva dlhotrvajúcu tradíciu. Trnavský slad sa tešil obľube aj v zahraničí. V 90. rokoch začal postupný úpadok sladovní, avšak nakoniec sa ich podarilo zachrániť. A tak sa z dobrého pivka môžeme tešiť dodnes…
Zdroj: eReport Trnava
KOMENTÁRE ČLÁNKU :
Trnavský slad na zozname CHZO