Sacherova torta vraj vznikla tak, že rakúsky šľachtic očakával vzácnych hostí a prikázal svojmu šéfkuchárovi, aby na túto príležitosť pripravil špeciálny dezert. Šľachtic mal o dezerte celkom konkrétnu predstavu. Nechcel v ňom ovocie, ani šľahačku. Očakával, že pôjde o veľmi tmavý a horko-sladký zákusok. Originálny recept je síce prísne chráneným tajomstvom Sacherovej cukrárne, ale s nasledovným receptom á la Sacher si ju môžete vyskúšať urobiť aj sami.
Čo budete potrebovať:
Na korpus:
- 6 ks vajec
- 210 g masla
- 210 g práškového cukru
- 210 g čokolády na varenie
- 165 g hladkej múky
- 2 ks vanilkového cukru
- ½ balíčka prášku do pečiva
- marhuľový džem
Na polevu:
- 300 g práškového cukru
- 250 g čokolády na varenie
- 120 g vody
Postup:
Najprv si vo vodnom kúpeli roztopte čokoládu.
Odstavte a nechajte vychladnúť.
Zmäknuté maslo si nakrájajte na kúsky a vymiešajte s práškovým a vanilkovým cukrom.
Keď je maslo s cukrom dobre vymiešané, postupne pridávajte žĺtka.
Pomaly pridávajte aj vychladnutú, nie veľmi horúcu, roztopenú čokoládu.
Na nižších obrátkach primiešavajte múku s práškom do pečiva. Hotové cesto na chvíľku odložte.
Z bielkov si vyšľahajte nie veľmi tuhý sneh.
KOMENTÁRE ČLÁNKU :
FOTORECEPT: Torta á la Sacher