Možno tento recept poznáte, možno nie, isté však je, že po jeho popularizácii vznikla u gazdiniek menšia davová psychóza. Buď vám nechutí (aj keď asi nikoho takého nepoznám) alebo ho pečiete stále dookola. Stačí vám pár surovín a máte perfektný koláčik hotový za chvíľku. Recept môžete obmieňať podľa chuti – napríklad ako raňajkovú verziu bez čokolády s pridaním sušeného ovocia.
Ingrediencie:
- 3-4 zrelé banány
- 1/3 hrnčeka roztopeného masla (cca 1 kocka 125g masla)
- 3/4 hrnčeka hnedého cukru
- 1 a ½ hrnčeka polohrubej (špaldovej) múky
- 1 vanilkový cukor
- 1 vajce
- 1 a ½ ČL sódy bikarbóny
- Štipka soli
- 1 ČL škorice
- 100ml šľahačkovej smotany
- 100g čokolády
- Plátky mandlí (asi za hrsť)
Postup:
Maslo necháme rozpustiť, pridáme nalámané banány, ktoré popučíme vidličkou. Následne pridáme všetky prísady a dobre premiešame. Formu „srnčí chrbát“ vystelieme alobalom a vylejeme cesto. Pečieme na 180 stupňov približne hodinu (treba spraviť „špajdľový test“, každá rúra pečie inak).
Po upečení koláčik preklopíme na podnos, vyberieme z formy a odstránime alumíniovú fóliu. Necháme zohriať šľahačkovú smotanu (nie zovrieť) a nalámeme do nej kúsky čokolády. Miešame, kým sa čokoláda nerozpustí a vznikne hustá poleva, ktorou polejeme koláč. Následne na zohriatej panvici (bez oleja) jemne opražíme mandľové plátky, ktorými polevu posypeme. Tip: nasypte plátky na nie úplne stuhnutú polevu. Lepšie sa prilepia a nebudú z koláča padať. Banánový chlebík je výborný z chladničky, ale v prípade, ak nepoužijete verziu s čokoládou a smotanou (alebo čokoládu iba polámete do cesta) v chlade byť nemusí. Tento koláč má mnoho obmien, môžete pridať do cesta napríklad sušené hrozienka, brusnice, polámanú čokoládu – fantázii sa medze nekladú!
KOMENTÁRE ČLÁNKU :
Banánový chlebík