Popri návšteve cintorínov počas Sviatku všetkých svätých sa možno o čosi častejšie navštevujú príbuzní a známi. Máme pre vás tip na chutný koláč „dušičkový cheesecake“ ak k vám zavítajú hostia.
Na korpus budeme potrebovať:
-250g maslových sušienok
-200g masla
Tvarohová plnka:
-500g mascarpone
-250g jemného tvarohu
-200g kyslej smotany
-250g práškového cukru
-3 vajcia
-kôra z citróna
Poleva:
-zmes lesného ovocia (môže byť aj mrazená)
-1 vanilkový cukor
-3 PL cukru
-trochu vody na podliatie (cca 0,5- 1 dcl)
-1 kukuričný škrob (napr. Zlatý klas)
-šťava z 1 citróna
Postup:
Na mlynčeku alebo v mixéry pomelieme maslové sušienky, pridáme k nim roztopené maslo. Mierne sypkú zmes lyžicou vtlačíme a uhladíme na dno tortovej formy vystlanej papierom na pečenie. Následne pripravíme tvarohovú plnku. Poriadne vymiešame všetky suroviny s kôrou z jedného dobre očisteného chemicky neošetreného citróna. Vznikne tekuté „cesto“, ktoré vylejeme na korpus zo sušienok. Takto pripravený koláč dáme piecť do rúry predhriatej na 150 stupňov, približne na 40-50 minút (podľa skúseností s vašou rúrou). Či je koláč dostatočne upečený, zistíme podľa „špajdľového testu“. Tip: počas pečenia sa môže stať, že maslo zo sušienkového cesta sa začne v horúcej rúre topiť a tiecť. Tortovú formu počas pečenia vložte do plechu a ušetríte si upratovanie neporiadku. Po upečení necháme koláč vychladnúť.
Pripravíme ovocnú polevu. Zmiešame ovocie, cukor, citrónovú šťavu a škrob, ktorý sme si pred tým rozmiešali v troške vody (aby nám nevznikli hrčky). Zmes je najprv bielo-ružovej farby, počas varenia, keď bude hustnúť, zmení sa sýtosť farby na fialovo-ružovú. Pozor! treba stále miešať. Zmes necháme trochu vychladnúť a následne navrstvíme na upečený koláč. Na dotvorenie dušičkovej atmosféry môžete dozdobiť chryzantémou.
Zdroj: eReport Trnava
KOMENTÁRE ČLÁNKU :
Ovocný dušičkový cheesecake