eReport.sk
Vianočná roláda, foto eReport Trnava
Vianočná roláda, foto eReport Trnava

Vianočná roláda


Ak máte chuť na vianočný koláč, no nie ste práve tip na pečenie medovníkov vyskúšajte vianočnú roládu. 

Korpus:

5 vajec

5 PL hladkej špadlovej múky

5 PL kokosového cukru

1 PL oleja

Pár kvapiek pomarančovej esencie

1 PL vlažnej vody

1 ČL perníkového korenia

2 PL mandľového likéru

Mascarpone krém:

250g mascarpone

100ml smotany na šľahanie 

Pomarančová kôra

100g posekaných lieskových orieškov

1 vanilkový cukor

Šípkový džem

Čokoládová ganáž:

150 g horkej čokolády

150 ml šľahačkovej smotany

1 ČL mletej škorice

Postup

Oddelíme žĺtky od bielkov, z bielkov a štipky soli vyšľaháme tuhý sneh. V druhej mise vyšľaháme žĺtky, vodu, olej a kokosový cukor spolu do peny. Do žĺtkovej zmesi postupne pridáme múku, perníkové korenie, likér a pomarančovú esenciu. Premiešavame zľahka, aby sa suroviny spojili. Následne postupne po častiach primiešame vyšľahaný sneh. Hotové cesto pečieme na plechu vystlanom papierom na pečenie v rúre vyhriatej na 180 stupňov (iba horný a dolný ohrev – bez ventilácie) 15 minút. Po upečení vyberieme cesto z rúry a necháme ho mierne vychladnúť. Ešte teplé cesto spolu s papierom na pečenie zrolujeme do rolády a necháme úplne vychladnúť.

Na suchej panvici si krátko upražíme lieskovce. Následne ich posekáme a polovicu z nich odložíme bokom na zdobenie. 

Zo smotany a mascarpone vyšľaháme krém, pridáme vanilkový cukor, nastrúhanú kôru z 1 pomaranča a nakoniec aj nasekané oriešky. 

Keď upečené cesto vychladne, pomaly ho odrolujeme a odlepíme papier na pečenie. Cesto následne potrieme šípkovým džemom a navrstvíme krém. Trošku krému odložíme bokom. Roládu stočíme a spoj cesta otočíme nadol, aby sa neotvorila. Následne ju ešte potrieme zvyšným krémom. Dáme stuhnúť do chladničky.

V hrnčeku zohrejeme šľahačkovú smotanu do bodu varu a následne odstavíme z plameňa. Hneď do nej nalámeme čokoládu a postupným miešaním rozpustíme. Pridáme škoricu. Ak má ganáž hrčky alebo nie je úplne hladká, môžete ju ešte na chvíľočku zohriať – ale naozaj veľmi opatrne, aby neprihorela. Keď trošku vychladne, ale je stále tekutá,  polejeme ňou stuhnutú roládu. Následne ju posypeme odloženými orieškami a pre dodanie vianočnej atmosféry môžete poprášiť jedlým zlatým potravinárskym práškom (kúpite v cukrárskych potrebách a krásne dozdobí vianočné koláče a dodá im luxusný vzhľad).

Zdroj: eReport Trnava

KOMENTÁRE ČLÁNKU :

Vianočná roláda

Odoberať
Upozorniť na
0 Komentáre
Najnovšie
Najstaršie Najviac hlasovaných
Vložená spätná väzba pre všetky komentáre
Zobraziť všetky komentáre

Advertisement

VIDEO RECEPTY