Ak máte chuť na vianočný koláč, no nie ste práve tip na pečenie medovníkov vyskúšajte vianočnú roládu.
Korpus:
5 vajec
5 PL hladkej špadlovej múky
5 PL kokosového cukru
1 PL oleja
Pár kvapiek pomarančovej esencie
1 PL vlažnej vody
1 ČL perníkového korenia
2 PL mandľového likéru
Mascarpone krém:
250g mascarpone
100ml smotany na šľahanie
Pomarančová kôra
100g posekaných lieskových orieškov
1 vanilkový cukor
Šípkový džem
Čokoládová ganáž:
150 g horkej čokolády
150 ml šľahačkovej smotany
1 ČL mletej škorice
Postup
Oddelíme žĺtky od bielkov, z bielkov a štipky soli vyšľaháme tuhý sneh. V druhej mise vyšľaháme žĺtky, vodu, olej a kokosový cukor spolu do peny. Do žĺtkovej zmesi postupne pridáme múku, perníkové korenie, likér a pomarančovú esenciu. Premiešavame zľahka, aby sa suroviny spojili. Následne postupne po častiach primiešame vyšľahaný sneh. Hotové cesto pečieme na plechu vystlanom papierom na pečenie v rúre vyhriatej na 180 stupňov (iba horný a dolný ohrev – bez ventilácie) 15 minút. Po upečení vyberieme cesto z rúry a necháme ho mierne vychladnúť. Ešte teplé cesto spolu s papierom na pečenie zrolujeme do rolády a necháme úplne vychladnúť.
Na suchej panvici si krátko upražíme lieskovce. Následne ich posekáme a polovicu z nich odložíme bokom na zdobenie.
Zo smotany a mascarpone vyšľaháme krém, pridáme vanilkový cukor, nastrúhanú kôru z 1 pomaranča a nakoniec aj nasekané oriešky.
Keď upečené cesto vychladne, pomaly ho odrolujeme a odlepíme papier na pečenie. Cesto následne potrieme šípkovým džemom a navrstvíme krém. Trošku krému odložíme bokom. Roládu stočíme a spoj cesta otočíme nadol, aby sa neotvorila. Následne ju ešte potrieme zvyšným krémom. Dáme stuhnúť do chladničky.
V hrnčeku zohrejeme šľahačkovú smotanu do bodu varu a následne odstavíme z plameňa. Hneď do nej nalámeme čokoládu a postupným miešaním rozpustíme. Pridáme škoricu. Ak má ganáž hrčky alebo nie je úplne hladká, môžete ju ešte na chvíľočku zohriať – ale naozaj veľmi opatrne, aby neprihorela. Keď trošku vychladne, ale je stále tekutá, polejeme ňou stuhnutú roládu. Následne ju posypeme odloženými orieškami a pre dodanie vianočnej atmosféry môžete poprášiť jedlým zlatým potravinárskym práškom (kúpite v cukrárskych potrebách a krásne dozdobí vianočné koláče a dodá im luxusný vzhľad).
Zdroj: eReport Trnava
KOMENTÁRE ČLÁNKU :
Vianočná roláda