Aj keď je zákaz vychádzania, bary sú zatvorené a ohňostroj nebude, to nebráni nadšencom osláviť príchod nového roka s alkoholickými nápojmi. Aby ste zajtra horko nenariekali, choďte si kúpiť tieto ingrediencie.
Kyslé uhorky, zavináče či vyrovnávacie pivo nie je to správne. Indickí vedci prišli na mix potravín, ktoré vyženú z tela opicu. Je ním nápoj z limetiek, hrušiek a kokosovej vody. Ingrediencie musia byť podelené v správnom pomere. Odporučili aj čo k blahodarnému nápoju zjesť.
O koľko si polepšíte?
Do Inštitútu chemickej technológie v Bombaji dostali vedci zadanie zistiť ktoré potraviny podporujú enzýmy alkoholdehydrogenázy v pečeni a aldehyddrogenázy v pečeni a obličkách. Práve tieto enzýmy totiž odbúravajú alkohol. Zistili, že ich nápoj znižuje tieto látky v prvom prípade o 23,3 percenta a v druhom až o 70 percent.
Správny pomer
Predpisujú, že v zabiják opice musí byť hrušková šťava zastúpená v 65 percentách, limetková 25 percent, 10 percent má byť kokosovej vody. Dodali, že účinok ich koktejlu môžete podporiť tým, že si k nemu doprajete syr, rajčiny a uhorku. Nájsť tie správne potraviny bol podľa nich ťažký oriešok. Napríklad citrón síce prudko zvyšuje aktivitu enzýmu alkoholdehydrogenázy, ale za nežiadúcu cenu, pretože zároveň tlmí činnosť druhého enzýmu, aldehyddrogenázy. Pomaranč pôsobí presne naopak. Podľa vedcov je mýtus, že na bolehlav pomáhajú antioxidanty. Vyhnúť by ste se mali mlieku, vitamínu C, vajíčkam, rasci, arašidom a škorici.
KOMENTÁRE ČLÁNKU :
Toto je drink na posilvestrovskú opicu: Vedci prezradili, čo si nakúpiť