eReport.sk
Ilustračné foto: shutterstock

Štedrák


Recept od vás

Tento nám pre vás poslala pani Emília Hoštáková.

Cesto :

500 g hrubej múky
3 dl mlieka
120 g masla
100g práškového cukru
20 g droždia
3 žĺtky
20 g masla
citrónová kôra
1 vanilkový cukor
štipka soli

Orechová plnka:

180 g mletých orechov
2 dl mlieka
30 g strúhanky
80 g cukru
vanilkový cukor
citrónová kôra

Maková plnka:

200 g mletý mak
2 dl mlieko
180 g práškového cukru
10 g masla
vanilkový cukor
citrónová kôra

Tvarohová plnka:

300 g tvarohu
80 g práškového cukru
80 g masla
20 g hrozienok
2 žĺtky
2 bielky-sneh
vanilkový cukor
citrónová kôra

Lekvárová plnka:

200 g slivkového lekváru
citrónová kôra

Pripravíme si plnky:

Orechová plnka: Zmiešame orechy s práškovým a vanilkovým cukrom a teplým mliekom, vanilkový cukor, citrónová kôra.
Maková plnka: Zmiešame roztopené maslo s teplým mliekom, pridáme práškový cukor, vanilkový cukor, citrónová kôra a mak.
Tvarohová plnka: Zmiešame roztopené maslo s práškovým cukrom, pridáme tvaroh, hrozienka, vanilkový cukor, citrónová kôra a žĺtka. Bielka si rozšľaháme a až potom primiešame k tvarohovej plnke.

Múku rozmiešame s maslom, práškovým cukrom, vanilkovým cukrom, soľou, pridáme droždie namočené vo vlažnom mlieku a žĺtky a vypracujeme polotuhé cesto. Na teplom mieste necháme vykysnúť. Potom ho rozdelíme na 5 bochníkov, z ktorých postupne vyvaľkáme 4 obdĺžnikové pláty. Prvý plát dáme na vymastený plech potrieme lekvárovou plnkou, druhý plát potrieme orechovou plnkou, tretí plát potrieme makovou plnkou, štvrtý plát tvarohovou plnkou. Z posledného bochníka urobíme mriežku, potrieme ju rozpusteným maslom a koláč upečieme. Štedrák dáme piecť do rúry rozohriatej na 180 °C na 50 – 60 minút.

Dobrú chuť!

KOMENTÁRE ČLÁNKU :

Štedrák