Mrkvový koláč je na Veľkú noc tradíciou v mnohých krajinách. Pomaly ale isto sa teší veľkej obľube aj u nás. Pripravte si tento šťavnatý koláčik doma. Stojí to za to!
Čo budete potrebovať:
Na cesto:
- 4 vajcia
- 1 a ¼ hrnčeka oleja
- 2 hrnčeky hnedého cukru
- 2 lyžičky vanilkového extraktu alebo javorového sirupu
- 2 hrnčeky polohrubej múky
- 2 lyžičky jedlej sódy
- 2 lyžičky škorice
- 3 hrnčeky najemno nastrúhanej mrkvy
- 1 hrnček vlašských orechov
Na krém:
- 500 g krémového syra, lučiny, nátierkového masla alebo niečo podobné
- 2 hrnčeky mletého cukru
- šťava z 1 citróna
- 1 lyžička vanilkového extraktu
- 2 lyžice masla
Postup:
Vyšľahajte vajcia s cukrom a vanilkovým extraktom. Pridajte múku, sódu, škoricu a olej. Poriadne premiešajte a pridajte mrkvu a nasekané orechy. Rozdeľte cesto na 3 rovnaké, múkou vysypané plechy (môžete použiť aj tortovú formu). Dajte do rúry vyhriatej na 175°C. Ak pečiete v tortovej forme, bude sa piecť cca 1 hodinu. Na plechoch je to upečené rýchlejšie.
Upečené pláty nechajte vychladnúť. Ak ste piekli v tortovej forme, korpus prekrajujte až po troch hodinách po upečení, aby sa vám príliš nedrobil.
Pripravte si krém. Všetky ingrediencie spolu zmiešajte a dajte vychladnúť do chladničky.
Po vychladnutí potrite pláty krémom a poukladajte ich na seba. Zbytkom natrite celý koláč.
Dobrú chuť!
KOMENTÁRE ČLÁNKU :
Šťavnatý mrkvový koláč