Recept od vás
Tento nám pre vás poslala pani Mária.
Kvások:
- 1-2 PL kvások ražný
- 50g voda
- 50g múka ražná celozrnná
Cesto:
- 100g kvások ražný
- 320g voda
- 500g múka špaldová hladká
- 11g soľ
- 10g voda
Ostatné:
- múka ryžová
- škrob zemiakový
- múka kukuričná
Najprv si pripravíme čerstvý kvások. Lyžicu-dve zrelého poriadne premiešame s vodou a primiešame aj múku, aby neboli v zmesi žiadne hrudky. Necháme fermentovať pár hodín pri izbovej teplote, alebo v chladnejšej miestnosti cez noc. Keď sa nám vytvorili bublinky, kvások podrástol a po odobratí kúsok pláva vo vode, môžeme pokračovať s prípravou cesta. Odvážime si kvások (lyžicu-dve si odložíme na ďalšie pečenie) a poriadne rozmiešame s vodou. Primiešame múku a rukami dobre spojíme. Zakryjeme a necháme 30 minút oddýchnuť. Cesto sa dá teraz lepšie natiahnuť. Pridáme doň soľ, trochu vody a poctivo soľ do cesta vmiesime. Ku koncu miesenia cesto spojíme, zakryjeme a zase odložíme oddýchnuť. Najbližšie dve hodiny, každých asi 20 minút cesto niekoľkokrát preložíme. A to tak, že ho zo strán poriadne natiahneme a preložíme cez zbytok cesta. Až zložíme malý batôžtek. Cesto necháme oddýchnuť a znovu prekladanie opakujeme. Tento krok je možné vynechať, ak necháte cez noc cesto kysnúť v chladničke. Cesto preložíme na pracovnú dosku, vyformujeme do tvaru vhodného pre použitú ošatku a necháme asi 20 minút odpočívať. Potom ho finálne sformujeme. Tak aby sme vytvorili tlak. Jedna strana musí byť hladká a pevná a vnútorné spoje dobre spojené. Cesto posypeme škrobovou múčkou, ošatku vysypeme ryžovou múkou a cesto do nej vložíme hladkou stranou naspod. Necháme kysnúť buď v chladničke cez noc, alebo pri izbovej teplote, kým takmer znásobí svoj objem. Ošatka sa hodí oválna, alebo okrúhla s priemerom 21 cm. Cesto pečieme v poriadne nahriatej rúre, aspoň 20 minút! Buď použijeme kvalitnú dosku na pečenie, alebo pekáč s pokrievkou, ktoré necháme rozpáliť tiež. Cesto posypeme jemne kukuričnou múkou, preložíme na papier na pečenie, narežeme a dáme piecť na 250 stupňov. Buď v pekáči prikryté pokrievkou, alebo ak pečieme na doske, tak na spodok rúry dáme starší plech a ten poprskáme vodou, aby sa vytvorila para. Tento proces vkladania cesta do rúry musí byť najrýchlejší, ako len dokážeme. Po 10-15 minútach odstránime pokrievku, alebo spodný plech, aby sa odstránila para. Chlieb pečieme ďalej pri 220 stupňoch asi 20 minút. Vyskúšame poklepaním, či má zospodu chlieb pekne dutý zvuk a kôrka je zlatavá. Ak nie, dopekáme ešte chvíľu. Na koniec necháme chlieb vychladnúť na mriežke.
Dobrú chuť!
KOMENTÁRE ČLÁNKU :
Špaldový chlieb z kvásku