eReport.sk
Foto: shutterstock

Je tu sezóna šípok: Ako si urobiť sirup, lekvár či omáčku

Je tu jeseň a s ňou prichádza aj sezóna šípok. Šípky by mali byť súčasťou nášho pitného režimu a dokonca aj jedálnička, pretože obsahujú veľmi veľa vitamínu C. Pripravili sme pre vás niekoľko inšpirácií.

Šípkový čaj vás v zime zahreje. Foto: Shutterstock

Šípkový čaj
2 lyžičky usušených podrvených šípok
pol litra vody

Šípky zalejete studenou vodou a necháte ich 1 hodinu luhovať v sklenenej nádobe. Potom ich zohrejete na bod varu a krátko povaríte.
Uvarený čaj necháte postáť 10 minút a potom precedíte cez husté sitko. Sitko nesmie byť kovové, pri jeho použití dochádza k strate vitamínu C. Čaj podľa chuti osladíte medom alebo sirupom. Najlepšie je vypiť ho hneď po príprave.

Šípkový sirup môžete piť po celý rok. Je výborný v ľadových ale aj horúcich nápojoch. Foto: shutterstock

Šípkový sirup
1 kg zrelých šípok
2 litre vody
1,5 kg krupicového cukru

Šípky prepláchnite v studenej vode a nechajte odkvapkať, potom ich popučte. Zalejte ich litrom vody, za stáleho miešania priveďte do varu a ďalších 10 minút povarte. Ešte za horúca zmes precedíte cez husté a sterilné plátno.

Popučené šípky, ktoré vám zostanú v plátne ešte raz zalejete 1 litrom vody a a znovu povaríte za stáleho miešania 10 minút. Šťavu, ktorú takto získate zasa precedíte a zmiešate s prvou dávkou. Potom pridajte uvedené množstvo cukru, ktoré miešajte a mierne zahrievajte až do rozpustenia pri teplote 80 – 90˚C maximálne 10 minút.
Ešte za tepla ním naplňte sterilné sklenené fľaše a dobre uzavrite. Skladujte ho na chladnom mieste.

Lekvár zo šípok výborne chuti na pečive, palacinkách alebo v dezertoch. Foto: Shutterstock

Šípkový lekvár
2 kg šípok
1 kg kryštálového cukru
2 ks Gelfix 1:1

Šípky dobre umyjeme dáme do tlakového hrnca a zalejeme vodou, tak aby voda bola zarovno so šípkami. Treba variť aspoň 70 minút, aby sa poriadne rozvarili a lekvár „nepichal“.  Uvarené šípky po vychladnutí rozmixujeme ponorným mixérom aj s vodou, ktorá ostala po varení. Dvakrát prepasírujeme cez sitko, aby sme sa úplne zbavili zrniečok. Takto pripravený pretlak povaríme s cukrom a pridáme Gelfix. Po uvarení naplníme do dobre umytých pohárov a položíme „dolu hlavou“.

Šípková omáčka výborne chutí s divinou, ale hodí sa aj k bravčovému mäsu, pečenému s korením na divinu. Foto: fcb

Rýchla šípková omáčka
40 g masla
1 dcl červeného vína
2 ks klinčeka
30 g hladkej múky
3 lyžice šípok
3 dcl mäsového vývaru
podľa chuti:
citrónová kôra
cukor
citrónová šťava
soľ

Sušené alebo čerstvé šípky prepláchneme v teplej vode a dáme variť s troškou vody s klinčekmi a citrónovou kôrou. Rozvarené šípky prepasírujeme cez sitko, pridáme vývar, ochutíme soľou, cukrom, citrónovou šťavou a vínom. Omáčku zahustíme zápražkou z masla a múky a uvaríme do hladka.
Šípková omáčka výborne chutí s divinou, ale hodí sa aj k bravčovému mäsu, pečenému s korením na divinu.

Zdielať / poslať / tlačiť
Odoberať
Upozorniť na
guest
0 Komentáre
Vložená spätná väzba pre všetky komentáre
Zobraziť všetky komentáre

Politika

Správy

Celebrity