eReport.sk
Jablká
Foto: pixabay

Jesenná vôňa jabĺk prichádza z najlepších domácich koláčov


Jablká sú nielen chutné, ale vďaka obsahu vitamínu C udržujú imunitný systém v kondícii, aby zneškodnil útočiace baktérie a vírusy. Dezinfikujú ústnu dutinu, regulujú hladinu cukru v krvi, kyslosť žalúdka.

Ich pravidelná konzumácia pomáha liečiť pečeňové a žlčníkové ochorenia, reumatizmus, dnu a celkovo rýchlejšie sa zotaviť po chorobe. Majú čistiacu schopnosť, preto sú vhodné pri zápche. Obsahujú pektín, ktorý chráni žily a cievy proti kôrnateniu. Horúca jablková šťava rozpúšťa a reguluje hlieny a je dokonca účinná proti horúčke. Malým deťom zvykneme dávať jablkové pyré. A aj toto má svoj dôvod. Slúži totiž ako liek pri žalúdočných a črevných kataroch.

Tento malý zázrak prírody chutí čerstvý, ale je výborný aj v koláčoch. My vám ponúkame malú inšpiráciu.

Chutný jablkový koláč

potrebujeme: 5 – 6 jabĺk
Suroviny na cesto:
12 dkg hladkej múky
9 dkg práškový cukor
6 lyžíc oleja
6 lyžíc mlieka
2 celé vajcia
1 prášok do pečiva
citrónovú kôru z 1 citróna


Suroviny na cukrovú polevu:
1 vajce
6 dkg práškového cukru
5 dkg masla

Foto: SP

Postup prípravy

Jablká prekrojíme na polovičku, odstránime jadierka a nakrájame na plátky.

Všetky suroviny na cesto zmiešame, vylejeme na menší vymastený plech (koláčovú, poprípade tortovú formu). Môžeme samozrejme použiť aj papier na pečenie. Na cesto poukladáme nakrájané jablká a dáme piecť do predhriatej rúry na 180°C asi 15 minút.

V miske si zmiešame celé vajce, cukor a roztopené maslo. Po 15 minútach pečenia vylejeme na predpečený koláč a dáme piecť ešte na 15-20 minút.

KOMENTÁRE ČLÁNKU :

Jesenná vôňa jabĺk prichádza z najlepších domácich koláčov