Či už chcete, aby boli vaše jedlá zdravšie, alebo iba chcete mať na tanieri pestrejšie farby, zemiaky vitelotte sú pre vás tou správnou voľbou. V súčasnosti už nie sú až tak často pestované ako v minulých desaťročiach, ale zdá sa, že táto odroda zemiakov je pripravená na návrat. Sú plné antioxidantov a sú prospešné pre vaše zdravie. Ste pripravení mať na tanieri fialový odtieň vitolotte?
Čo vlastne vitelotte sú?
Vitelotte je francúzska odroda zemiakov, známa pre svoju fialovú farbu zvonka aj zvnútra. Farba šupky môže byť fialovo-modrá až tmavofialová. Dužina tohto zemiaka je tvrdá a má mramorovanú fialovo-bielu farbu. Môže za to rastlinný pigment, nazývaný antokyanín, vďaka ktorému získava ovocie a zelenina červenú, fialovú a modrú farbu. Vitelotte majú malú až strednú veľkosť. Sú podobné ako zemiaky a majú valcovitý tvar s nepravidelnými hrudkami. Sú typické orieškovou príchuťou, ktorá môže byť podobná aj chuti gaštanov.
Inšpirácie na prípravu
Zemiaky vitelotte majú v kuchyni všestranné využitie a pri varení si zachovávajú svoju farbu, na rozdiel od mnohých odrôd fialových zemiakov, ktoré sa svojej pôvodnej farby zbavujú. Môžete ich pripravovať rôznymi spôsobmi, napríklad varením, pečením, vyprážaním alebo parením. Tu je niekoľko jedál, ktoré si môžete pripraviť pomocou čiernej hľuzovky.
Pyré, alebo ak chcete, tak kaša
Vitelotte sú výborné na prípravu kaše, či už v kombinácii s inými zemiakmi alebo samotné. Pripravíte si ju rovnakým spôsobom ako bežné zemiakové pyré. Ošúpete ich, uvaríte a rozmačkáte s maslom a mliekom. Podávajte k nej rybu alebo kuracie mäso a máte uvarené chutné a výdatné jedlo.
Chipsy
Ošúpané zemiaky nakrájajte na tenké plátky, natrite olejom, posypte korením a pečte ich 15 až 20 minút do ochrumkava. A máte pripravené zdravé fialové lupienky pre svoje filmové večery.
Rôzne šaláty
Variácií na šalát je neúrekom. Stačí použiť fantáziu. Môžete vyskúšať napríklad tento: zemiaky nakrájajte na kocky a varte, až kým nebudú mäkké. Pridajte ich do misy a nalejte na ne trochu octu. Do misy pridajte napríklad zeler, zelenú cibuľu a 2 vajcia uvarené natvrdo. Ak chcete mať šalát chutnejší, pridajte majonézu, jogurt, alebo kyslú smotanu. – V miske zmiešajte majonézu, horčicu, zelerové semiačka, soľ a korenie. Pridajte majonézovú zmes do zeleniny a dobre ju premiešajte. Doprajte si výborný šalát!
Hranolčeky
V miske zmiešajte olivový olej so soľou a paprikou a dobre premiešajte. Pridajte do misky hranolčeky zo zemiakov a premiešajte tak, aby boli všetky zemiaky obalené v zmesi. Rúru predhrejte na 200 stupňov a pečte 20 – 25 minút.
Pečené alebo opekané zemiaky
Vitelotte sú výborné aj pečené. Ošúpané a nakrájané ich uvarte a opečte na panvici rovnako, ako bežné pečené zemiaky. Ak preferujete pečené, poukladajte ich na pech a dajte piecť do rúry. Výborné sú napríklad ako príloha k hamburgeru.
Krémová polievka
Vitelotte sú výborné aj na prípravu krémovej polievky. Zemiaky ošúpte, nakrájajte na malé kúsky a uvarte v slanej vode. Keď sú mäkké, ponorným mixérom ich rozmixujte do hladka. Pridajte šľahačku a nechajte ešte prevariť. Ak je polievka príliš hustá, rozrieďte ju mliekom alebo vodou. Dochuťte soľou, korením alebo napríklad cesnakom.
Vhodné kombinácie
Pre milovníkov jedla a nadšencov varenia sa vitelotte dobre kombinujú so cherry paradajkami, cesnakom, avokádom, balzamikovým octom a nivou. Môžete si teda prispôsobiť svoje recepty a použiť ich rôznymi spôsobmi. Majú suchú textúru, takže z nej môžete pripraviť aj placky a halušky.
Skladovanie
Vitelotte sa považujú za gurmánsku odrodu, pretože sa pestujú vo Francúzsku a Spojenom kráľovstve. Sú k dispozícii v mnohých špecializovaných obchodoch a online obchodoch. Tieto zemiaky vydržia až tri týždne, keď sú skladované na chladnom, suchom a tmavom mieste.
KOMENTÁRE ČLÁNKU :
Poznáte fialové zemiaky vitelotte? Prinášame vám inšpirácie na ich prípravu