Recept od vás
Tento nám pre vás poslala pani Zuzana Valocká.
- 1kg sušeného ovocia-mix jablká a hrušky
- 2balíky vanilkového cukru
- 2ks celá škorica
- klinčeky-cca 10ks
- 4ks badiánový kvet
- 4 zrnká anýzu
- 150gr hrozienok
- 1/2 balíka sušené figy
- 250gr sušené slivky
- 3 litre vody
Do 5 l hrnca vložíme umyté sušené ovocie (určite bolo sírené), všetky ostatné suroviny, zalejeme 3l vody a na miernom ohni varíme cca 1/2 hodinu podľa tvrdosti ovocia aj menej alebo viac. Podľa potreby dosladíme prevarenou cukrovou vodou. Po uvarení necháme vychladnúť, pridáme na dochutenie rum . Nálev pijeme často aj ohriaty ako punč, ovocie spapáme ako chutný dezert keď je ochladené. Servírované so zmrzlinou a poliate horúcim karamelom je to exkluzívna pochúťka. Ak ste si ovocie aj vypestovali a doma usušili, budete cítiť ako chutili Vianoce pred cca 100 rokmi v každom poriadnom gazdovstve.
Nazdravie!
KOMENTÁRE ČLÁNKU :
Ovocný vianočný čaj – „TURČIANSKE OPEČKY“