Zima nám už klope na dvere a s ňou aj obdobie ktoré nás vie poriadne potrápiť kašľom, či nachladnutím. Kombinácia cesnaku a medu je jedným z klasických bylinných liekov, ktorý sa dlhé roky používa na liečenie prechladnutí a kašľa, ako aj na chudnutie. Oba majú vlastnosti podporujúce imunitu a prírodné zlúčeniny, o ktorých je vedecky dokázané, že majú pozitívne účinky na organizmus.
Cesnak a med
Cesnak obsahuje alicín, organickú sírovú zlúčeninu, ktorá pomáha zvyšovať imunitu. Mnoho štúdií naznačuje, že organosírne zlúčeniny z cesnaku by mohli mať antioxidačné, protizápalové, antimikrobiálne a kardioprotektívne účinky. Aj med obsahuje biozlúčeniny, ktoré majú antimikrobiálne a antibakteriálne vlastnosti. Kombinácia cesnaku s medom je považovaná za silný domáci liek na posilnenie imunitného systému a zlepšenie celkového zdravia. Zatiaľ čo drvený cesnak s medom je najrýchlejší spôsob ako ho získať, je známe, že kvasený cesnakový med má obrovské zdraviu prospešné účinky.
Pripravte si s nami kvasený cesnakový med
Najbežnejším spôsobom, ako mať cesnak a med ako bylinný liek vždy po ruke, je fermentovaný, čiže kvasený cesnakový med. Tu je krok za krokom, ako ho vyrobiť.
Čo potrebujeme:
12 strúčikov cesnaku
1 šálka surového medu
uzatvárateľnú sklenenú alebo hlinenú nádobu so širokým otvorom, aby ste mali lepší prístup k cesnaku
Ako na to:
Strúčiky si pripravte spôsobom, ktorý uprednostňujete. Môžete zvoliť úplné olúpanie alebo ponechanie tenkej šupky. Je len na vás, či použijete celý strúčik cesnaku, alebo ho ľahko rozdrvíte či rozpučíte.
Cesnak vložte do nádoby, nalejte naň med, pomiešajte, aby ste sa uistili, že všetky strúčiky cesnaku sú pokryté medom. Zatvorte veko nádoby a nechajte ju stáť 3 dni.
Po troch dňoch otvorte veko nádoby a nechajte uniknúť plyny von. V tejto fáze môžete vidieť malé bublinky. Veko by ste mali otvárať každý druhý deň a zakaždým zmes trochu premiešať. Nechajte ju takto týždeň.
Po týždni je kvasený cesnakový med pripravený na použitie. Užívajte ho ako liek, alebo ako prevenciu. Môžete ho skladovať mesiac pri izbovej teplote. Ak by med stuhol, môžete ho zohriať na izbovú teplotu v mikrovlnnej rúre alebo vo vodnom kúpeli v hrnci.
Med s cesnakovou príchuťou môžete použiť aj na grilované kuracie mäso alebo ryby, alebo ako dip na pikantné vyprážané kuracie mäso.
Ako používať cesnak a med?
Toto fermentované cesnakové medové tonikum si môžete dať kedykoľvek počas dňa. Lyžička medu so strúčikom fermentovaného cesnaku si dajte raz za deň. Najlepšie je, ak si ho dáte hneď ráno na lačno. Ak sa ale obávate cesnakového pachu z úst, dajte si ho kedykoľvek vám to vyhovuje.
KOMENTÁRE ČLÁNKU :
Nedajte nachladnutiu a kašľu šancu. Pripravte si s nami prírodný liek