Recept od vás
Tento nám pre vás poslala pani Adriana Szántó.
- 500 g preosiatej hladkej múky
- 225 ml vlažného mlieka
- 80 – 100 g cukru krupice alebo medu
- 50 g rozpusteného sadla (bravčovej masti)
- 30 g čerstvého droždia
- 6 g soli
- 1 celé vajce do cesta
- 1 vajce na potretie si nechajte na záver bokom
- mak na posypanie alebo plátkové mandle, sezam atď.
V mištičke si lyžičkou rozmiešajte čerstvé droždie spolu s cukrom na kašičku. Do misy robota pridajte všetky suroviny aj s utretým droždím a nechajte robot približne 10 minút pracovať hnetacím hákom. Pokiaľ nemáte robot, tak zapojte svalstvo, dá sa to v zvládnuť aj rukou, nie je to nijak obtiažne. Cesto vyklopte na jemne pomučenú dosku. V prípade, že vlastníte silikónovú podložku, tak podsypávať netreba. Cesto je lepivejšie. Ale nebojte sa, to sa rýchlo zmení na zamat. Cesto ešte pár minút premieste pomúčenými rukami.. Hneťte tak dlho, až získa tvar bochníka a nebude sa roztekať po stole. Trvá to zhruba 2-3 minúty. Cesto zľahka poprášte múkou a zakryte misou, fóliou alebo utierkou a nechajte zhruba 40 minút kysnúť. Po vykysnutí cesto rozvaľkajte na 0,5 cm hrubý kruh a radielkom rozkrájajte na cca 14 -16 kusov dlhých trojuholníkov, tieto zrolujte do rohlíčkov. Začnite od seba najkratšou stranou trojuholníčka smerom k špičke. Kto má chuť, môže aj naplniť slivkovým lekvárom, nutelou, orechovou plnkou… podľa chuti. Vytvorí sa krásny tvar croassantu. Makovky poukladajte na plech vystlaný papierom na pečenie rovnomerne od seba vzdialené, nechajúc priestor na kysnutie. Počas pečenia ešte krásne narastú. Medzitým rozohrejte rúru na 180 °C a vykysnuté makovky potrite rozšľahaným vajcom, následne posypte celým makom, mletými orechmi, sezamom, alebo mandľovými lupienkami. Pečte 20-25 minút, do krásnej gaštanovohnedej farby. Nezabúdajte, že každá rúra pečie inak a vy sa zariaďte podľa tej vlastnej.
Dobrú chuť!
KOMENTÁRE ČLÁNKU :
Kysnuté lúpačky – makovky