eReport.sk
Foto: Adriana Szántó

Kysnutá maslová vianočka


Recept od vás

Tento nám pre vás poslala pani Adriana Szántó.

na predcesto:

150 ml vlažnej vody
lyžička medu
35 g droždia
190 g hladké múky

pridáme:

130 ml vody
125 g mäkkého masla
150 g cukru rovnú lyžičku soli
530 g hladké múky
15 g rozšľahaného vajca (rozšľaháme vajce, oddelíme 1-2 lyžice do cesta a zvyšok necháme na potretie vianočky pred pečením)
Kto má rád, pridá do cesta hrozienka

Suroviny napredcesto dobre zmiešame v miske, zakrytej proti obschnutiu a necháme hodinu kysnúť. K vykvasenému predcestu pridáme ostatné suroviny a vymiesime tuhšie hladké cesto. Necháme asi hodinku kysnúť. Cesto rozdelíme na dva diely, každý diel ešte na ďalšie 4 diely (alebo aj 5 či 6 komu ako pletenie vyhovuje), z ktorých ušúľame rovnako dlhé pramene. Vianočky upletieme, necháme ich na plechu dobre nakysnúť, potrieme vajcom, posypeme plátkami mandlí alebo makom a vložíme do rúry vyhriatej na 200°C. Teplotu ihneď znížime na 170°C a asi 30-35 minút pečieme.

Dobrú chuť!

KOMENTÁRE ČLÁNKU :

Kysnutá maslová vianočka