Nič sa nevyrovná chuti a vôni čerstvo upečeného pečiva. Nemusíte ísť do supermarketu a čakať, kým vyberú tieto skvosty z pece. Pokojne si ich pripravte doma. S nami to zvládnete. Povedieme vás krok po kroku.
Čo budete potrebovať:
- 500 g hladkej múky
- 2 vajcia
- 1,5 dcl olej
- 1 lyžička soli
- 2,5 dcl mlieka
- 1 kocka droždia
- 1 lyžička cukru
- cca 200 g plátkovej slaniny (anglická alebo oravská)
- cca 150 g tvrdého syra
Postup:
Z teplého mlieka, droždia, cukru a trochy múky si pripravte kvások. Nechajte ho vykysnúť cca 15 minút.
Vykysnutý kvások vylejte do múky zmiešanej so soľou, pridajte vajíčka a olej a vymieste cesto.
Keď máte cesto takto vymiesené, poprášte ho múkou, zakryte misu utierkou a nechajte kysnúť cca 1 hodinu.
Cesto je vykysnuté.
Na pomúčenej doske cesto ešte premieste a vytvorte šulec.
Pokrájajte na 10 približne rovnakých kúskov a vytvorte malé bochníky.
Každý bochník rozdeľte na 3 časti a vytvorte z nich šulčeky dlhé cca 15 cm.
Slaninku si prekrojte na tenké pásiky a položte na cesto.
Vrch spojte a zapletajte ako vrkoč.
Pletienky uložte na plech a nechajte ešte asi 10 minút podkysnúť. Zatiaľ si dajte rozohriať rúru na 200°C.
Posypte strúhaným syrom a dajte do rúry na 20 minút.
Nechajte vychladnúť…
…a môžete si vychutnávať chrumkavé pečivo.
Dobrú chuť!
Recept pripravila: Sandra Pedersen
KOMENTÁRE ČLÁNKU :
FOTORECEPT Pletienky so slaninkou a syrom