eReport.sk
Ilustračné foto: shutterstock

Bratislavské rožky


Recept od vás

Tento nám pre vás poslala pani Silvia Dulovič.

500 g múka hladká
250 g maslo
70 g cukor
30 g droždie
4 PL mlieko
2 ks žĺtok
1 KL soľ

Plnka 1:

150 g orechy vlašské
150 g cukor
120 ml mlieko kôra pomarančová
1/2 bal cukor vanilkový

Plnka 2:

150 g mak
150 g cukor
120 ml mlieko
kôra citrónová
1/2 bal cukor vanilkový

Pripravíme si zomleté orechy, zomletý mak, cukor, pomaranč, citrón, vanilkový cukor a mlieko. Skôr, než urobíme cesto, pripravíme si plnky, pretože musia vychladnúť. Najskôr zvaríme mlieko s cukrom, pridáme ostatné ingrediencie, krátko povaríme a odstavíme. Akonáhle máme plnky uvarené a odstavené, môžeme sa pustiť do cesta. Pripravíme si do pohára vlažné mlieko s cukrom, soľou a kvasnicami a dobre zamiešame. Do múky urobíme jamku, nakrájame maslo, pridáme žĺtky a zmes z pohára. Vypracujeme vláčne cesto a rozdelíme ho na dve rovnaké polovice. Vyvaľkáme na cca 3mm do kruhu, rozdelíme na trojuholníky ako pizzu a plníme plnkou. Makové tvarujeme ako podkovu a orechové ako písmeno C. Rožky potom potrieme žĺtkami rozšľahanými s trochou mlieka a položíme na chladné miesto do prievanu. Po zaschnutí bratislavské rožky znovu potrieme a následne upečieme. Pečieme asi 15 minút pri teplote 180 – 190°C.

KOMENTÁRE ČLÁNKU :

Bratislavské rožky