eReport.sk
Foto: shutterstock

Uvarte si tradičnú ázijskú pochúťku: kokosovo-mangovú lepkavú ryžu


Ak existuje jedno ovocie, za ktoré je región juhovýchodnej Ázie v lete mimoriadne vďačný, je to mango. So svojimi jasnými, zelenými, žltými a oranžovo-červenými odtieňmi, lahodne sladkou chuťou a hladkou textúrou vytvára vynikajúci dezert. Je to tiež dôležitá ingrediencia do sladkých pokrmov. Jeden takýto dezert je thajská kokosovo-mangová lepkavá ryža. Kombinácia čerstvého a sladkého zrelého manga, lepkavej ryže a krémovej kokosovej omáčky robí z tohto dezertu osviežujúcu pochúťku na tropické horúčavy. Chcete vedieť, ako si ho pripraviť doma kedykoľvek chcete?

Ako si pripraviť kokosovo-mangovú  lepkavú ryžu?

Mangová lepkavá ryža je perfektným letným dezertom. Stáva sa tiež vegánskou špecialitou. Počas leta, ktoré je v juhovýchodnej Ázii od marca do mája, môžete stretnúť pouličných predavačov, stánky aj špičkové reštaurácie, ktoré podávajú túto pochúťku. Je tiež celkom jednoduché pripraviť si ju doma.

Lepkavá ryža je polopriehľadná a po uvarení má lepkavú štruktúru. To všetko vďaka jej mimoriadnemu škrobu. Predáva sa dlhozrnná a guľatozrnná.  V tomto dezerte sa používa práve tá dlhozrnná. Najlepšie výsledky dosiahnete, ak ju pred varením s veľkým časovým predstihom (4 hodiny a viac) namočíte do vody

Mango používané v tomto recepte musí byť vždy zrelé. Ak ste ho kúpili nie príliš zrelé, nechajte ho vonku v izbovej teplote dozrieť.  

Ilustračné foto: shutterstock

Čo budete potrebovať:

  • 1 a 1/2 šálky kokosového mlieka
  • 1 šálka surovej lepkavej ryže
  • 1/4 lyžičky soli
  • 2-4 lyžice cukru (alebo aj viac, podľa chuti)
  • 1 veľké zrelé mango olúpané a nakrájané na plátky
  • 2 lyžičky kukuričného škrobu

V hrnci namočte ryžu do 1 šálky vody minimálne na 30 minút. Ako sme už hovorili, čím dlhšie tým lepšie. Nevysušujte ju, pridajte ešte ½ hrnčeka vody a ½ hrnčeka kokosového mlieka, štipku soli a 1 PL hnedého cukru. Dobre premiešajte. Priveďte do mierneho varu, potom čiastočne zakryte pokrievkou tak, aby mohla unikať para. Znížte teplotu na stredne nízku. Varte na miernom ohni asi 20 minút, alebo pokiaľ ryža nevsiakne všetku tekutinu. Vypnite, ale nechajte ešte zakryté aspoň 5-10 minút odležať.

Kokosová omáčka

Vezmite si malý hrniec a nalejte doň kokosové mlieko, cukor a soľ. Ingrediencie poriadne premiešajte. Zahrievajte na strednom ohni, aby sa cukor rozpustil a aby sa zmes správne spojila. Dajte pozor, aby sa neprevarila, ale aby sa dostatočne zahriala.

Medzitým si zoberte malú misku a zmiešajte kukuričný škrob so 4 lyžicami vody. Dobre premiešajte, aby sa kukuričný škrob rozpustil. Túto zmes pridajte do zohrievaného kokosového mlieka, cukru a soli a stále ju miešajte, kým nezhustne. Hustotu môžete upraviť pridaním väčšieho množstva kukuričného škrobu a vody. Omáčka by ale nemala byť príliš hustá.

Akonáhle je omáčka pripravená v požadovanej konzistencii, pridajte jej polovicu do hrnca s lepkavou ryžou. Dobre premiešajte. Pred podávaním nechajte ryžu a omáčku vychladnúť. Omáčka počas chladnutia bude hustnúť. Sem-tam ju premiešajte, ak je veľmi hustá, pridajte trošku vody na zriedenie.

Vychladnutú ryžu naservírujte na tanier alebo do misky, mango nakrájajte na plátky a poukladajte vedľa ryže. Nalejte trošku kokosovej omáčky.

KOMENTÁRE ČLÁNKU :

Uvarte si tradičnú ázijskú pochúťku: kokosovo-mangovú lepkavú ryžu