eReport.sk
Foto: Anastázia Šimková

Voňavý vianočný chlebík

Recept od vás

Tento nám pre vás poslala pani Anastázia Šimková.

  • 250g múka polohrubá
  • 250g múka hladká
  • 40g preosiaty práškový cukor
  • 2KL drvený kardamón
  • 1 kocka čerstvé droždie (alebo 1 bal sušené droždie)
  • 160 ml plnotučné mlieko – vlažné
  • 50g maslo citrusová kôra z 1 stredne veľkého citróna
  • 1 vajíčko na potretie
  • 50g maslo
  • soľ – 1/4KL
  • 1 bal kandizované ovocie

Do hrnčeka dáme vlažné mlieko, droždie, štipku soli a štipku cukru. Necháme cca 10 minút, kým droždie nakysne. V miske vymiešame suché ingrediencie – múku, cukor, štipku soli, rozdrvený alebo pomletý kardamon. K tomu vlejeme nakysnuté droždie s mliekom, roztopené maslo a vypracujeme hladké cesto. Cesto si preložíme na pomúčenú dosku a hnetieme aspoň 10 minút, aby bolo hladké. Po vypracovaní zakryjeme utierkou a necháme kysnúť asi 45 min. Keď cesto vykysne, zapracujeme doň citrónovú kôru a kandizované ovocie (ak sú kúsky väčšie, tak prekrojíme). Vytvarujeme bochník, necháme podkysnúť , preložíme na plech vystlaný papierom na pečenie. Potrieme celým vajíčkom a pečieme 40 minút na 180°C. Po upečení preložíme z plechu na dosku, necháme vychladnúť. Vrch môžeme poliať cukrovou polevou a dozdobiť kandizovaným ovocím. Chlebík nakrájame a servírujeme … výborná chuťovka.

Dobrú chuť!

Zdielať / poslať / tlačiť
Odoberať
Upozorniť na
guest
0 Komentáre
Vložená spätná väzba pre všetky komentáre
Zobraziť všetky komentáre

Politika

Správy

Celebrity