Minister hospodárstva Richard Sulík (SaS) v slovenskom pavilóne na výstave EXPO v Dubaji po kritike týkajúcej sa nedostatku slovenských výrobkov a jedál na jedálnom lístku pavilónovej reštaurácie nenechal kameň na kameni a vydal sa osobne navariť návštevníkom reštaurácie tradičné bryndzové halušky. Aj napriek zjavným nedostatkom projektu stále tvrdí, že v pavilóne je všetko v poriadku. Sulík pavilón navštívil v rámci večernej udalosti „Halušky pána ministra“.
Kritika mnohých politikov a odborníkov o tom, že slovenský pavilón na EXPO 2020 v Dubaji je nedostatočný a nezvládnutý zrejme neodradili ministra hospodárstva, ktorý je za náš stánok zodpovedný. Sulík sa rozhodol doplniť jedálny lístok nášho pavilónu o slovenské jedlo, ktorých v ňom veru nebolo veľa!
Producent vína hovorí o nebetyčnej nekultúre
Jedným z najhlasnejších kritikov ministra hospodárstva a nášho pavilónu v Dubaji je aj úspešný producent vína Karol Šebo. „Považujem za prejav nebetyčnej nekultúry, keď v slovenskej reštaurácii pri našom národnom pavilóne na EXPO v Dubaji nájdete v lístku vína napríklad z Francúzska, Austrálie, Argentíny, pivo z Česka a minerálnu vodu z Talianska namiesto toho, aby tieto produkty pochádzali úplne prirodzene a výlučne zo Slovenska. Preboha, veď kde majú mať v Emirátoch slovenské, ak nie tu?!?“ – hneval sa Šebo.
Sulík verí, že zlé jazyky definitívne stíchnu
Šéf liberálov sa spolu so svojim straníckym kolegom a zároveň županom bratislavského samosprávneho kraja Jurajom Drobom (SaS) postavil pred kamery a fotoaparáty, aby spoločne ukázali, ako dokážu v dubajskej horúčave navariť bryndzové halušky. „Pre Slovákov aj Neslovákov sú bryndzové halušky v ponuke stále. A čo už môže byť tradičnejšie a slovenskejšie? Verím, že zlé jazyky po tomto dôkaze definitívne stíchnu,“ odkázal na Slovensko z EXPO-kuchyne Sulík.
Mnohým zrejme neuniklo ani to, že Sulík, ktorý sa zmenil v Dubaji na kuchára, sa okolo veľkého hrnca „točil“ v zástere s logom SaS. Legitímna je v tejto súvislosti teda otázka: Reprezentuje Sulík vlastnú stranu ako šéf liberálov, alebo Slovenskú republiku – ako minister hospodárstva?
Nemali ste radšej ostať pri varení?
Nielen spomínaný producent vína Šebo, ale ani viacerí bežní občania, ktorí komentovali Sulíkov „hlauškový“ status, nevnímajú kuchárske aktivity šéfa liberálov práve pozitívne. „Ježiši vy ste tam zase? Tak si k nim dajte české pivo a dve deci francúzského vína. Absolútne nechápem načo tam chodíte za štátne peniaze ako na klavír,“ vyjadrila sa jedna z komentujúcich, pri čom narážala na absenciu slovenského piva a vína na uverejnenom jedálnom lístku v našom pavilóne na EXPO.
Inému komentujúcemu zase prekážalo, že Sulík pravidelne navštevuje Dubaj v čase, kedy Slovensko zápasí s vážnymi problémami: „Tak my tu zápasíme s pandémiou, deti nám nechodia do škôl, rodičia sa boja doma v karanténach, mnohí chodia do práce chorľaví, lebo sa o tú prácu boja a Vy sa na nás usmievate z destinácie Dubaj…nuž, toto sa bežným Slovákom ťažko číta. Trocha lojality a solidarity by to chcelo, či nie?!“ Ďalšia komentujúca Sulíkovi dokonca navrhla iné smerovanie kariéry: „Vám ide lepšie to varenie, pečenie… Nemali ste radšej pri tom zostať ako pri politike?“
Nebude to zas len pre privilegovaných?
Nový problém, ktorý odhalili diskutujúci pod Sulíkovým statusom môže súvisieť s dostupnosťou pavilónovej reštaurácie pre verejnosť. Ďalšia z diskutujúcich sa totižto opýtala: „A nebude to zas len pre privilegovaných?“ Dočkala sa rýchlej odpovede od jednej zo Sulíkových fanúšičiek: „A kedy bolo? 15.10. To bolo pre všetkých a rovnako to bude aj 2.11.“ „Ľudia, čo boli slušne vyhodení, prípadne nevpustení, si určite spomenú kedy,“ skonštatovala diskutujúca.
Prípravu pavilónu dostal na starosť Sulíkov rezoret
Aktuálne sa v jednom z najpompéznejších miest Spojených arabských emirátov, v Dubaji, koná technologická expozícia „EXPO 2020,“ na ktorej sa predstavujú s tým najlepším zo svojej dielne takmer všetky štáty sveta.
Slovensko na takomto podujatí samozrejme nemôže chýbať. Prípravu nášho pavilónu dostalo na starosť ministerstvo hospodárstva, pričom najzodpovednejšou osobnou je práve minister Sulík.
Namiesto tradičnej dobroty viedenský rezeň
Slovenská verejnosť však zostala z prezentácie našej krásnej krajiny pod Tatrami na tak významnom podujatí naozaj sklamaná. Jedálny lístok, ktorý slovenský stánok ponúkal totižto obsahoval viac nápojov a jedál z rôznych štátov sveta, než tých zo Slovenska. Ide napríklad o Viedenský rezeň z japonského hovädzieho, české pivo, alebo francúzske víno.
KOMENTÁRE ČLÁNKU :
Sulík varil halušky na EXPO. Tak si k nim dajte české pivo a dve deci francúzskeho, odkázali mu ľudia