Adriana Poláková (44)
„Na Vianoce nesmú chýbať plnené medovníky. Recept mám od Kamily Magálovej a musím povedať, že každý rok ich veľmi rada pečiem. Asi už pätnásť rokov a ani raz som ich nevynechala. Pečiem ich vždy presne na Štedrý večer, lebo milujem tú vôňu, ktorá je neodmysliteľne spojená s týmto dňom.
Veľmi populárne sú, samozrejme, aj mäkké medovníky a ďalšie dobroty, ale tieto plnené sú iné, mäkké, a stále sa ešte nájde niekto, koho prekvapí, že sú plnené a hoc dávam recept von každý rok, už teraz dostávam veľa otázok, kde nájdu ľudia recept na medovníčky. Nuž nájdu ho aj tu u vás.
Kamile sa musí každý rok “štikútať“, koľko ju na Vianoce spomínam pri pečení.
Plnené medovníky
Suroviny na cesto:
- 500 g hladkej múky
- 150 g práškového cukru
- 2 vajíčka
- 100 g masla
- 200 g medu
- 1 balík perníkového korenia (môžete si ho aj spraviť : rozdrvte kardamon, klinčeky a mletú škoricu )
- kôra z 1/2 citróna
- 2 čl sóda-bikarbóny
Suroviny na plnku:
- 100 g práškového cukru
- 150 g mletých orechov
- 2 vajíčka
- kôra z 1/2 citróna
- 1 PL maizeny
- vajíčko na potieranie a orechy na zdobenie
- prípadne poleva – 5 PL práškového cukru na 1 bielok – miešať nad parou kým dostanete správnu hustotu.
Postup:
V hrnci na miernom ohni zmiešame med, maslo, korenie a cukor, kým sa to všetko pekne spolu spojí.
Vmiešame vajíčka, nalejeme na múku so sóda bikarbónou a vypracujeme lepivé cesto. Na noc ho necháme odležať v chladničke.
Zmiešame všetky prísady do plnky a takisto odložíme na noc do chladničky.
Cesto rozvaľkáme, nanesieme kôpky plnky a prekryjeme druhým rozvaľkaným plátom. Okraje okolo plnky poriadne postláčame prstami, až potom vykrajujeme formičkou.
Pečieme 20-25 minút pri 180°C. Hneď po dopečení potrieme perníčky vajíčkom, ak ste tak neurobili pred pečením, a navrch dáme orech.
KOMENTÁRE ČLÁNKU :
Varte a pečte podľa celebrít! Podelili sa s nami o svoje domáce recepty