Vianočné menu je zväčša nemenná a krásna rodinná tradícia. Svojím spôsobom istota, že je všetko po starom, teda v poriadku. Aj vychýrené slovenské kuchárky a pekárky majú svoje top jedlá a zákusky, bez ktorých u nich nie sú Vianoce Vianocami. Dámy neboli skúpe a s overenými slávnostnými receptmi sa podelili s eReportom pre prípad, že by ste na ne dostali chuť…
Gizka Oňová (72)
Skúsená gazdinka sa v kuchyni zvŕta jedna radosť a receptov má na rozdávanie. Preto sadla po dlhom presviedčaní za počítač a spísala ich do kuchárskej knihy pod názvom – Varte doma – obľúbené recepty známej svokry, ktorá dodáva: „Ušetríte čas a peniaze, budete zdravší a pochutnáte si na skvelých jedlách.“ K svojmu výberu nám povedala:
„Sviatočný štedrý večer je u nás veľmi pestrý po spoločenskej aj kulinárskej stránke. U mňa sa totiž zíde celá najbližšia rodina: Manžel a moje tri deti s partnermi a vnúčatami. Každý z nich má rôzne chúťky, a tak počas prípravy štedrovečernej večere rozširujem svoj pôvodný repertoár jedál, ktoré si pamätám z detstva. Najnovšie podávam až tri polievky: rybaciu, šošovicovú a kapustovú. Tradičné jedlo, vianočného kapra, obohatím rybím soté a chýbať nesmú ani pečené klobásy – neúdené zapekačky. Tie pripravujem hlavne pre môjho manžela. Je to zvyk, ktorý si priniesol do manželstva zo svojho rodiska, Kežmarku. Na jeho počesť tie klobásky aj nazývame kežmarské. Pre moju rodinu to bolo spočiatku veľmi nezvyklé, ale za tie roky im začali tak chutiť, že dnes ich jedia ako tú najväčšiu vianočnú samozrejmosť. No a ja, čo by som pre pokoj v rodine neurobila. Ponúkam vám tri recepty z nášho sviatočného stola.“
KOMENTÁRE ČLÁNKU :
Varte a pečte podľa celebrít! Podelili sa s nami o svoje domáce recepty