Danica Nejedlá (48)
Moderátorka televíznych novín je medzi blízkymi známa tým, že rada vypeká. Hoci na vianočný stôl pripravuje viac druhov koláčov, už tridsať rokov nesmie na jej štedrovečernom stole chýbať jeden druh – Slonie slzy. „Tento recept objavila moja mamina v časopise a odvtedy sa stal neodmysliteľnou súčasťou našich sviatkov. Ona tu už nie je a ja pokračujem v tradícii.“ Keď sme ju s touto témou oslovili, nelenila, koláč upiekla a celý postup nafotila.
Slonie slzy
Suroviny na cesto:
- 6 vajec
- 6 lyžíc práškového cukru
- 40 g kakaa
- 2 lyžice hrubej múky
- Na špičku noža prášok do pečiva
Suroviny na krémovú plnku:
- 150 g mletých orechov
- 5 lyžíc mlieka
- 250 g masla
- 2 balíčky vanilínového cukru
- 3 lyžice práškového cukru
- dva banány
Postup:
Najprv si urobíme cesto – žĺtky vymiešame s cukrom do peny, potom pridáme kakao a múku s práškom do pečiva
Z bielkov vymiešame tuhý sneh – zmiešame všetko dohromady, vylejeme na plech a upečieme.
Upečený plát vyklopíme na dosku – na plát položíme valček a preklopíme jednu polovicu plátu cez druhú.
Krém – mleté orechy rozmiešame s horúcim mliekom do biela a pridáme ich k maslu, ktoré sme vymiešali s práškovým a vanilkovým cukrom
Na plát vychladnutého kakaového korpusu dáme ¾ krému, na prostriedok vložíme banány, zabalíme do rolky a ostatkom krému potrieme vrch rolády. Na záver buď posypeme kakaovou ryžou, alebo čokoládovou polevou.
KOMENTÁRE ČLÁNKU :
Varte a pečte podľa celebrít! Podelili sa s nami o svoje domáce recepty