eReport.sk

Výživová poradkyňa radí: Takto by sme mali jesť počas lockdownu!


Čo si navariť na obed?

Nájdime si v tomto období pozitíva a poďme spolu skúšať nové recepty, ochutnávajme nové druhy zeleniny a potravín, skúšajme nové kombinácie jedál s inými potravinami, ako sme zvyknutí. Zapamätajme si jednu podstatnú vec – obed nesmieme vynechať!

Obed predstavuje najväčší energetický príjem počas dňa, tak prečo by sme to nevyužili a nenajedli sa? Tvorí 40 % z denného príjmu kalórií a živín. Mal by byť chutný, výživný, výdatný a pritom ľahký. Ideálne zloženie obedového menu tvorí polievka a hlavné jedlo.

Obed by nám mal poskytnúť dostatočné množstvo energie na celé popoludnie. Je zásobárňou tela dôležitými stavebnými a ochrannými látkami v podobe vitamínov, minerálov, enzýmov, bielkovín, tukov a cukrov. Odporúčam nekonzumovať bezprostredne po obede sladkosti a koláče. Majú utlmujúci charakter a nám sa po ich konzumácii nebude chcieť ani rozmýšľať, ani hýbať.

Obedu venujme minimálne 20 minút, zjeme toho menej a budeme dlhšie nasýtení. Zapamätajme si, že vynechávaním obeda si spomaľujeme metabolizmus a trávenie. Skúsme aj v rámci prípravy obeda rozmýšľať o náročnosti dňa a zohľadniť našu aktivitu, či v ten deň budeme aktívnejší. Ak áno, pokojne si doprajme viac kvalitného a vyváženého jedla.

Mäsko na obed v kombinácii so zeleninou je fajn, foto: profimedia

Rozumná večera

Večerné jedlo, ako všetci vieme, nám dodáva energiu na záver dňa, ovplyvňuje kvalitu spánku počas noci a pomáha kontrolovať pocit hladu a sýtosti v nasledujúcom dni.

Ja vnímam večeru aj ako stretnutie celej rodiny pri jednom stole. Každý člen rodiny by mal dostať priestor na to, aby povedal o svojom dni, ako ho prežil, či je spokojný. Je to veľmi dôležité aj z hľadiska sebavedomia detí a celej rodiny, aby všetci členovia rodiny pocítili, že sú pre ňu dôležití a majú v nej svoje miesto.

Večerné jedlo by malo obsahovať sacharidy, a to hlavne vlákninu, ktorá zabezpečí dlhšie trvajúci pocit sýtosti a funkčné trávenie, menej tukov a malo by byť ľahko stráviteľné – mäso, ryby, zeleninové jedlá, zeleninové šaláty, ľahké polievky nezahustené zápražkou.

Je počas lockdownu priestor na diéty?

Myslím, že je to ideálny čas, ak naozaj chceme niečo zmeniť. Máme na to teraz väčší priestor a aj v tejto ťažkej dobe, v ktorej žijeme, si môžeme splniť tajné sny, ktoré možno odsúvame roky. Len sa, prosím, vyhýbajme extrémom v stravovaní a v pohybe.

Keď sa rozhodneme pre takúto zmenu, bude to mať určite priaznivý vplyv na naše zdravie a neskutočne to posilní našu psychiku, ktorá je v týchto časoch viac než dôležitá.

Aj počas lockdownu vieme jesť striedmo, foto: archív M.M.

Ako správne chudnúť?

Odporúčam si všetko dopredu naplánovať. Rozplánujme si čas na jedlo, nákupy, prechádzky do prírody, čas na štúdium, prácu, relax, či kedy si pozrieme televíziu. Režim nám pomôže s udržaním pravidelnosti pri týchto činnostiach a prispieva k tomu, že si rozbijeme myšlienky strachu a negatívnych pocitov, pretože sa sústredíme na to, čo robíme, alebo čo budeme robiť.

Veľmi dôležité je mať režim. S ním si dokážeme zachovať stále vysokú efektivitu napriek tomu, že máme obmedzený pohyb či prácu. Starostlivosť o seba sa začína zovňajškom, ale prechádza ďalej do programovania celého dňa, čím nám do hĺbky ovplyvňuje našu psychiku. Vytvorením si režimu docielime psychický pokoj a následne sa môžeme smelo vrhnúť do chudnutia.

KOMENTÁRE ČLÁNKU :

Výživová poradkyňa radí: Takto by sme mali jesť počas lockdownu!

KOMENTOVALI STE:

Aktuálne