eReport.sk

Výživová poradkyňa radí: Takto by sme mali jesť počas lockdownu!

Menej sa hýbeme a viac jeme! Výživová poradkyňa Mária Markeová vám poradí, ako jesť počas lockdownu zdravo a nepribrať!

Už teraz sú známe štatistiky, ako sa zmenila situácia vo svete počas pandémie. A tie hovoria, že pohyb ľudí sa počas lockdownu znížil o 20 – 30 %, čo je veľmi veľa a môže mať za následok zvýšenú obezitu v rámci celej populácie. Jej liečba trvá desiatky rokov, preto je lepšie sa jej vyhnúť. Tu je niekoľko dobrých rád, ako obezite predísť.

Ako a čo nakupovať

Počas lockdownu by sme zásadne nemali meniť zloženie stravy, alebo znižovať energetický príjem ako pred lockdownom, ak bolo naše stravovanie nastavené racionálne a vyvážene. Každá nerovnováha v stravovacom režime môže vplývať na náš metabolizmus, naše telo si to zapamätá a skôr či neskôr sa to na ňom prejaví.

Zamyslime sa spoločne. Pokiaľ veľmi znížime energetický príjem a naše telo si na to zvykne, tak sa takto budeme musieť stravovať už dlhodobo, čím sa môžeme dostať do neželaného kolotoča, ktorý dobre poznáme. To znamená, pár dní veľmi nízky energetický príjem, ktorý by sme potom doháňali nadmerným jedením. Konečný výsledok povedie k priberaniu na hmotnosti.

Nákupy. Skutočne veľakrát od klientov počúvam, ako je v čase lockdownu nemožné mať doma veľa čerstvej zeleniny, lebo sa rýchlo kazí a oni nechcú chodiť do obchodu často. Ruku na srdce, je to skutočne tak? Naučme sa spoločne, ako správne nakupovať, tu je zopár mojich rád.

Ak kupujeme zeleninu, ktorá sa kazí rýchlejšie, je potrebné, aby sme ju spotrebovali čo najskôr po zakúpení. Patria sem všetky druhy zeleniny, ktoré obsahujú veľa vody, teda listové šaláty, paprika, rajčiny, uhorky. Potom si spravme v našom plánovaní miesto pre zeleninu, ktorá nám vydrží dlhšie čerstvá ako cuketa, karfiol, brokolica, tekvica, kapusta, cvikla a iné.

Nezabúdajme ani na to, že v našom nákupnom košíku nesmie chýbať ovocie, ktoré si tiež vieme rozdeliť na ovocie, ktoré sa pokazí veľmi rýchlo – banány, jahody, maliny – a na ovocie, ktoré vydrží oveľa dlhšie, napríklad citrusové a exotické.

Ďalej by v našom nákupnom košíku nemali chýbať mliečne výrobky – kyslomliečne výrobky, syry, mäso, náhrady mäsa ako tofu a tempeh, ktoré majú skutočne dlhší dátum spotreby, vajíčka, zemiaky, ryža, cestoviny a iné alternatívne sacharidové prílohy typu pohánka, pšeno, kuskus a iné. Nezabúdajme, že náš nákupný košík by mal byť pestrý; čím bude pestrejší, tým bude farebnejší a lákavejší nielen pre naše oči.

Polotovary nie!

Polotovary nám výrazne šetria čas, ale obrátenou stranou mince je skutočnosť, že nám znižujú imunitu o to viac, ak sme s ich nakupovaním začali v čase lockdownu. Telo prijíma s polotovarmi viac stabilizátorov, konzervačných a iných látok, ktoré telo nepozná a nevie, ako ich má spracovať.

S polotovarmi prijímame zvýšené množstvo tukov, čo spôsobuje následne problémy tráviaceho systému, hlavne problémy so žlčníkom. Toto je veľmi dôležitá informácia, a to, že akýkoľvek zápal v tele vyvolaný podráždením orgánu oslabuje imunitu, ktorej výkonnosť potrebujeme na 100% nielen ako ochranu proti koronavírusu COVID-19, ale permanentne pre zdravé fungovanie organizmu.

Mária Markeová radí, ako sa stravovať lepšie, foto: archív M .M.


KOMENTÁRE ČLÁNKU :

Výživová poradkyňa radí: Takto by sme mali jesť počas lockdownu!