Ak poslanci Národnej rady (NR) SR neschvália v júni kompenzácie príplatkov za prácu v noci, cez víkendy a sviatky platných od 1. júna, pekári budú musieť zarátať zvýšené náklady do odbytových cien. Uviedol to Milan Lapšanský, predseda predstavenstva Slovenského zväzu pekárov, cukrárov a cestovinárov (SZPCC). Náklady na prácu podľa neho tvoria v pekárskom sektore v priemere viac ako 40 %.
Mohlo by vás zaujímať
„Až 80 % práce pekárov prebieha práve v noci, cez víkendy a sviatky, keďže spotrebitelia majú radi čerstvý a voňavý chlieb a pečivo, ktoré si za ideálnych podmienok hneď ráno nájdu na pultoch. Čerstvý chlieb či pečivo sa miesi, kysne, pečie a pripravuje na rozvoz na Slovensku primárne v noci,“ uviedol Milan Lapšanský.
Dočkajú sa konečne kompenzácií?
„Ak sa na júnovej schôdzi nepodarí schváliť kompenzácie zvýšených príplatkov za prácu v noci, cez víkendy a sviatky v druhom a treťom čítaní, bude to mať závažné dosahy na rast našich nákladov.
A keďže štát napriek sľubom stále nepripravil žiadne podporné riešenia pre náš sektor, neostávalo by nič iné, ako premietnuť tieto zvýšenia do odbytových cien. Zdraženie by sa pritom týkalo všetkých výrobcov čerstvých potravín,“ objasnil šéf pekárov.
Za nečinnosť budú platiť ľudia
„My už nechceme zvyšovať ceny našich výrobkov. Štát však neustále mení pravidlá. Bez akejkoľvek konzultácie dosahov s dotknutými sektormi. A berie si od ľudí i podnikateľov viac.
Príkladom je aj zvýšenie príplatkov, ktoré nejdú primárne ľuďom, ale nabaľuje sa na nich štát. Z financií, ktoré by na zvýšených príplatkoch museli pekári zaplatiť, by totiž až 52 % smerovalo štátu vo forme daní a odvodov.
Vyzývame preto poslancov, aby podporili túto legislatívnu zmenu a pomohli výrobcom potravín zachovať mieru konkurencieschopnosti a zamedziť rastúcemu tempu dovozu potravín zo zahraničia,“ uzavrel Lapšanský.
Zdroj: tasr
KOMENTÁRE ČLÁNKU :
Pekári znovu nadšení z pomoci štátu: Ak okamžite nezačnete konať, ľudia sa za chlieb nedoplatia!