eReport.sk

Ovocie: čo ste možno o ňom (ne)vedeli


Zdravé srdce

Foto: shutterstock

Ovocie ako marhuľa, jablko, banán, melón, bobulové ovocie, grapefruit a pomaranč sú výborné na ochranu vášho srdca, pretože sú bohaté na flavonoidy, karotenoidy, vlákninu, draslík a horčík. Obsahuje aj vitamíny, ako napríklad vitamín A, vitamín B6, vitamín C, vitamín E, vitamín K a folát, ktoré všetky pomáhajú regulovať hladinu cholesterolu a predchádzať chorobám, ako je mŕtvica, ateroskleróza a infarkt.

Cukrovka

Foto: shutterstock

Cukrovka typu 2 je stav znepokojujúci väčšinu ľudí na celom svete. Zatiaľ čo ovocie je zdravé pre každého, ovocie s vyšším obsahom sacharidov sa pre diabetikov neodporúča. Melón, jahody, jablká, nektarinky, broskyne, grapefruit, papája, guava, citrón, maliny, černice, brusnice – to je ovocie s nižším obsahom cukru. Ovocie s vyšším obsahom cukru, ako sú figy, banány, hrozno, mandarínky, čerešne, ananás, pomaranč, kiwi, hrušky, slivky a všetko sušené ovocie – tieto druhy by ste mali pri cukrovke obmedziť. Spracované a konzervované ovocie nie je až tak veľmi zdravé, pretože je dosladzované cukrom. Preto vždy konzumujte čerstvé ovocie, aby ste získali maximálny úžitok.

KOMENTÁRE ČLÁNKU :

Ovocie: čo ste možno o ňom (ne)vedeli