eReport.sk
Krv v očiach, krv v slovách
Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj Foto: tasr/ap

Zelenskyj o vstupe Ukrajiny do EÚ: Nemôže to trvať roky!

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v piatok vyhlásil, že cesta jeho krajiny k členstvu v Európskej únii „by nemala trvať roky alebo desaťročia“. Prisľúbil tiež, že Ukrajina si svoju časť tohto procesu vykoná „dokonale“. Informoval o tom denník The Guardian.

Zelenskyj reagoval na vystúpenie predsedníčky Európskej komisie (EK) Ursuly von der Leyenovej, ktorá sa dopoludnia prostredníctvom videa prihovorila k poslancom Najvyššej rady v Kyjeve. Prezident oznámil, že v piatok spolu s predsedom parlamentu Ruslanom Stefančukom a premiérom Denysom Šmyhaľom podpíše spoločné vyhlásenie, ktoré bude znamením jednoty všetkých zložiek moci a prejavom odhodlania dosiahnuť strategický cieľ plného členstva v EÚ.

Nemôže to trvať roky

„Naša cesta k členstvu by nemala trvať roky či desaťročia. Musíme prekonať túto cestu rýchlo. Urobiť našu časť tejto práce dokonale. Umožniť našim priateľom v Európskej únii prijať ďalšie historické rozhodnutie v náš prospech rýchlo a jednotne,“ napísal Zelenskyj na sociálnej sieti.

Mohlo by vás zaujímať:

  1. Ukrajinskí vojaci opúšťajú oceliarne Azovstaľ v Mariupole 17. mája 2022.
  2. Britský premiér Boris Johnson.
  3. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj
  4. Nikdy ma nezastrašíte!
  5. Starosta mesta Sloviansk Vadym Ľach na snímke z videa.
  6. Sloviansk je ukrajinské mesto v Doneckej oblasti. Ilustračná snímka.
  7. Na videosnímke ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

Von der Leyenová v piatok členom ukrajinského parlamentu povedala, že Ukrajina má veľmi jasnú európsku perspektívu po tom, ako jej EÚ udelila štatút kandidáta, hoci ju čaká ešte dlhá cesta. Krajine prisľúbila podporu Európska únia v boji proti ruskej invázii a v povojnovej obnove, vyzvala ju však zároveň, aby pokračovala v protikorupčných reformách.


KOMENTÁRE ČLÁNKU :

Zelenskyj o vstupe Ukrajiny do EÚ: Nemôže to trvať roky!

Odoberať
Upozorniť na
6 Komentáre
Najnovšie
Najstaršie Najviac hlasovaných
Vložená spätná väzba pre všetky komentáre
Zobraziť všetky komentáre

Najnovšie