eReport.sk
Marcel Ihnačák
Marcel Ihnačák, foto: profimedia

Marcel Ihnačák varil aj s Kamilou Magálovou: Slováci sú v jedle konzervatívni!

Patrí k našim najlepším a najúspešnejším kuchárom. Marcel Ihnačák varil aj s herečkou Kamilou Magálovou. Ideálny život našiel v moravskom Mikulove a priznáva, že sa Slováci majú v oblasti gastronómie ešte veľa učiť, no zlepšuje sa to. Prehovoril aj o tom ako prežil pandémiu, ale aj o priateľstve s Davidom Kollerom.

Pandémiu prežil

Marcel Ihnačák je slovenským kuchárom, ktorý je ocenený dvomi Michelinovými hviezdami a varil aj so svetoznámym Jamiem Oliverom. Aktuálna pandémia poznačila aj jeho gastronomický sektor. „Pandémia ma poznačila tak ako aj iných v tomto obore. Hotel a reštaurácie v Mikulove a Ledniciach boli zavreté už niekoľko mesiacov. Personál bol doma a čakal, čo bude ďalej. Medzitým sme kúpili food truck a od februára sme začali predávať street foodové jedlá a ďalšie naše špeciality,“ prezradil známy kuchár.

„Počas pandémie sme prerábali a modernizovali všetky naše hotelové izby. Dokončovali sme aj nočný bar v Ledniciach, ktorý chceme po novom tiež otvoriť. Skrátka chceme byť, čo najlepšie pripravení na letnú sezónu. Dúfam, že bude rovnako dobrá ako bola vlani,“ hovorí Marcel.

Jarné obdobie si užíva, pretože je vášnivým záhradkárom. „Nemôžem sa sťažovať, že by som sa nudil. Varím pre svoju rodinu každý deň, čiže sa udržiavam v kondícií,“ tvrdí.

Život na Morave

Pred pár rokmi sa presťahoval zo Slovenska na Moravu. Ideálny a krásny život našiel v historickom mestečku Mikulov. „Žiť na Južnej Morave bola pre mňa osudová náhoda. V dobe keď som sa rozhodoval, kde zapustím korene a budem mať rodinu, som okrem pekných kútov Slovenska navštívil aj Mikulov. Zapáčilo sa mi tu na prvý pohľad. Je to naozaj nádherný kraj, ktorý sa páči každému koho poznám.“

Marcel Ihnačák sa cíti na Morave výborne, lebo tam neexistuje jazyková bariéra. Vyhovuje mu aj klíma, prostredie, história a výborné víno. „V poslednom období v našom okolí vznikajú aj nové kvalitné projekty v gastronómií a hotelierstve, čo ma naozaj teší. Konkurencia je pre mňa dôležitá a mala by byť dôležitá pre všetkých. Len tak môže turistický ruch rásť a napredovať. Rozdiely medzi slovenskou, moravskou a českou kuchyňou sú podľa mňa nepatrné,“ prezrádza kuchár, ktorý varil aj v relácií Tajomstvo mojej kuchyne s Kamilou Magálovou. „S Pavlom Pospíšilom a aj s Kamilou Magálovou sa mi pracovalo vždy výborne. Sú za každú srandu a vždy nám bolo veľmi veselo. Veľmi rád spomínam na toto obdobie,“ tvrdi Ihnačák.

Donáška je tabu

Podľa Marcela Ihnačáka sa gastro na Slovensku neustále zlepšuje. „Gastronómia na Slovensku za posledných 10 rokov vzrástla a stále ešte rastie. V tejto dobe si má človek z čoho vyberať, keď sa chce dobre najesť. Možno návyky domáceho stravovania sú na tom horšie. Ešte veľa ľudí varí konzervatívne a nechcú dať šancu novým receptom,“ vysvetľuje Marcel.

Podľa neho je dôležité oceniť a motivovať dobrých a kvalitných kuchárov. „Dať kuchárovi lepšiu výplatu, aby varil lepšie, je povedané obrazne. Aj keď drahší kuchári by teoreticky mali variť lepšie,“ myslí si úspešný slovenský gastronomický guru.

Zaujímalo nás ako sa stravuje doma s rodinou. „Doma sa stravujeme jedným slovom dobre, hlavne sezónne. V zime jeme veľa strukovín, kyslej kapusty a zemiakov. V lete máme prísun vlastnej vypestovanej zeleniny, ovocia a byliniek. Mäso moja rodina vôbec nevyhľadáva. Donášková služba u nás nikdy nebola a dúfam, že ani nepríde.“

Na Morave žije aj jeho dobrý priateľ, spevák a frontman legendárnej skupiny Lucie David Koller. „S Davidom sa poznáme už dlho. Spoznali sme sa na jednej súkromnej akcii v Banskej Bystrici približne pred desiatimi rokmi. Keďže tiež žije v Mikulove, začali sme sa kamarátiť. Je to výborný muzikant a ešte lepší človek. David má rad kvalitné jedlo a víno. Vždy sme sa spolu vedeli dobre zabaviť.“

Zdielať / poslať / tlačiť
Odoberať
Upozorniť na
guest
0 Komentáre
Vložená spätná väzba pre všetky komentáre
Zobraziť všetky komentáre

Čítajte viac…

Politika

Šport