eReport.sk
Potraviny. Ilustračné foto: tasr

Analytici otvorene hovoria: TENTO rok bude pre potravinárske odvetvie náročný!


Analytici otvorene hovoria. Rok 2023 bude pre potravinárske odvetvie skúškou odolnosti. Zhodli sa na tom Potravinárska komora Slovenska (PKS), ako aj Slovenská poľnohospodárska a potravinárska komora (SPPK).

Analytici otvorene hovoria

„Po ťažkom roku 2022, keď sa aj slovenskí potravinári museli vyrovnať s enormným nárastom cien surovín, pohonných látok, obalových materiálov a energií, nás čaká ďalší náročný rok. To, ako sa ho podarí zvládnuť potravinárskym podnikom, závisí najmä od systémových opatrení vlády na celkovú podporu a ochranu podnikateľského prostredia,“ priblížila Jana Venhartová, riaditeľka PKS. 

Náročný rok

Na druhej strane podľa nej vlani Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR vyhlásilo pre potravinárov výzvy na najvyšší ročný objem finančných prostriedkov v poslednej dekáde. Výzva na investície do potravinárskych podnikov bola zvýšená na celkovú sumu 240 miliónov eur, potravinári sa dočkali mimoriadnej pomoci aj výziev na krytie zvýšených nákladov na energie v súvislosti s vojenským konfliktom na Ukrajine.

Mohlo by vás zaujímať:

  1. Hranice bez hraníc..
  2. Možno by to chcelo lepší právny tým?
  3. Ešte sa opravujú
  4. Zľava Dušan Velič a Veronika Remišová.
  5. TOTO určite nečakali

Skúška odolnosti

Na rok 2023 bude kľúčové vyhodnotenie a sprocesovanie výzvy na investície do potravinárskych podnikov tak, aby sa prihlásené projekty mohli realizovať aj s ohľadom na nárast nákladov oproti obdobiu predkladania žiadostí. Zároveň potravinári očakávajú predstavenie schém štátnej pomoci pre potravinársky priemysel ako systémovú podporu odvetvia z prostriedkov štátneho rozpočtu,“ podčiarkla.

Energetická kríza

Náklady výrobcov v tomto roku bude podľa Venhartovej ovplyvňovať schopnosť štátu flexibilne a účinne reagovať na vysoké ceny elektrickej energie, a zabezpečenie fyzickej aj cenovej dostupnosti energií na celý rok. Zvyšujúce sa náklady a inflácia spôsobená najmä rastom cien potravín spôsobuje podľa nej znižovanie kúpyschopnosti obyvateľstva, čo sa odráža aj na znižovaní spotreby. Kríza spôsobuje aj zmenu spotrebiteľského správania, pričom hlavným kritériom kúpy výrobku sa stáva cena a spotrebitelia čoraz menej vyhľadávajú prémiové výrobky.

Zdroj: tasr

KOMENTÁRE ČLÁNKU :

Analytici otvorene hovoria: TENTO rok bude pre potravinárske odvetvie náročný!

Odoberať
Upozorniť na
0 Komentáre
Vložená spätná väzba pre všetky komentáre
Zobraziť všetky komentáre

KOMENTOVALI STE:

Aktuálne