eReport.sk
cyklisti na Tour de France
cyklisti na Tour de France, foto:ig/t.d.f.

Slovinec Pogačar prekonal históriu: Po roku obhájil titul na TOUR!

Belgický cyklista Wout van Aert zvíťazil v nedeľnej záverečnej 21. etape Tour de France. V hromadnom špurte na Elyzejských poliach v Paríži predstihol krajana Jaspera Philipsena a Brita Marka Cavendisha, ktorý nedosiahol 35. úspech na slávnom podujatí a neprekonal rekord legendárneho Belgičana Eddyho Merckxa. Slovinský cyklista Tadej Pogačar (UAE-Team Emirates) zažil po roku v Paríži opäť oslavu triumfu v celkovom poradí.

Záverečný úsek zo Chatou do francúzskej metropoly bol rovinatý a meral 108,4 km. Nenastúpil doň Dán Jakob Fuglsang, pre strieborného olympijského medailistu z Ria de Janeiro 2016 sa preteky skončili predčasne. V úvode sa išlo v neutralizovanej zóne, kde bol pre jazdcov priestor na debaty, tradičné oslavné šampanské či pózovanie pre fotografov. Na jedinú horskú prémiu Côte des Grs (1,9 km, 5%) za symbolický bod prišlo hlavné pole pohromade. Naplno sa začalo pretekať až po príjazde do Paríža, kde na pelotón čakalo osem okruhov po 6,8 km medzi Víťazným oblúkom a Tuilerijskými záhradami. Vpredu sa osamostatnila trojica Patrick Konrad, Harry Sweeny a Stefan Bissegger, Casper Pedersen sa vrátil do balíka.

Mohlo by vás zaujímať:

  1. Výprava Slovenska do Tokia

Najviac bodov na rýchlostnej prémii 40 km pred cieľom získal Bissegger, Cavendish preťal prémiu na štvrtej priečke a o ďalšie tri body zvýšil svoj náskok na čele bodovacej súťaže pred jediným prenasledovateľom Michaelom Matthewsom. Pelotón pohltil vedúcu trojicu 30 km pred páskou, onedlho do úniku vyrazilo ďalšie trio v zložení Ide Schelling, Brent Van Moer a Michael Valgren. Lídri viedli 15 km pred cieľom o 25 sekúnd, o stíhacie tempo sa starali predovšetkým Cavendishov tím Deceunick-QuickStep a DSM. Pri nájazde do záverečných dvoch okruhov bol náskok 20-sekundový, zakrátko po zvonení do posledného kola však už únik patril minulosti.

Prekaziť hromadný špurt sa snažili jazdci Ineosu či Bory, ale Deceunick-QuickStep pracoval strojovo. Situácia sa mu však na posledných dvoch kilometroch vymkla spod kontroly. Cavendish nemal po ruke svojho zvyčajného „ťahača“ Michaela Morkova, nechal sa zavrieť a nemal kade zaútočiť. O víťazstvo zviedli súboj dvaja Belgičania a Van Aert dosiahol tretie víťazstvo na tohtoročnej Tour po tom, ako triumfoval v horskej etape i sobotnej individuálnej časovke. Brit má zelený dres druhýkrát v kariére, raduje sa z neho po desiatich rokoch.

Zdroj: tasr


KOMENTÁRE ČLÁNKU :

Slovinec Pogačar prekonal históriu: Po roku obhájil titul na TOUR!

Aktuálne v športe

Šport

Futbal, hokej

Najnovšie