Pri výbere veľkonočných sladkostí pre deti je dobré čítať zloženie výrobkov. Nutričná terapeutka z Nemocnice Agel Zvolen Ľubomíra Fraňová upozorňuje, že mnohé výrobky obsahujú prídavné látky, ktoré môžu pri nadmernej konzumácii spôsobovať zdravotné ťažkosti. Píše TASR.
„Mnohé výrobky obsahujú nielen málo kakaa, ale aj množstvo prídavných látok, ako sú arómy, farbivá, glukózovo-fruktózové sirupy, stužené tuky či emulgátory, ktoré detský, ale i dospelý organizmus vôbec nepotrebuje,“ vysvetlila odborníčka s tým, že nadmerná konzumácia takýchto výrobkov môže viesť k tráviacim ťažkostiam, bolestiam hlavy, tvorbe zubného kazu a pri dlhodobom príjme aj k nadváhe a obezite.
Sviatočné jedlá môžu skryto škodiť
Odporúča siahať po kvalitnej čokoláde s vysokým obsahom kakaa, ideálne nad 70 percent. „Tmavá čokoláda je pre naše telo najlepšou voľbou, pretože obsahuje antioxidanty, ale aj dôležité minerálne látky, ako draslík, horčík, vápnik či zinok,“ ozrejmila Fraňová. Pripomína, že namiesto tradičných sladkostí možno deťom pripraviť aj alternatívu v podobe ovocia.
Upozornila tiež, že veľkonočné menu často zahŕňa jedlá bohaté na cholesterol, ako je mäso, vajcia či mliečne výrobky, ktoré môžu prispieť k rozvoju kardiovaskulárnych ochorení. K rizikovým faktorom podľa jej slov patrí aj vznik dny – ochorenia spôsobeného zvýšenou hladinou kyseliny močovej, ktorá sa ukladá v okolí kĺbov. Táto porucha je často dôsledkom stravy bohatej na červené mäso, alkohol a potraviny s vysokým obsahom fruktózy. Časté sú aj problémy so žlčníkom.
Fraňová odporúča zachovať si v stravovaní rozumný prístup. „Veľká noc je o tradíciách, ktoré si treba zachovávať. Čo sa týka jedenia, jesť máme to, na čo máme chuť, ale nezabúdať jesť striedmo,“ podotkla. Radí zvoliť menšie porcie a jesť ich častejšie počas dňa. Dôležité je tiež podľa nej sledovať zloženie potravín a vyberať kvalitné produkty, napríklad údeniny s vyšším podielom mäsa a menším množstvom konzervačných látok.
Zdroj: TASR
KOMENTÁRE ČLÁNKU :
Veľkonočné maškrty môžu ublížiť: Čítajte etikety, varuje odborníčka