eReport.sk
Bez tohto sa nepohneme!
Eduard Heger na Goralskom festivale. Archívna snímka. Zdroj: fb/premier.sr

SZPCC: Prioritou ďalšej vlády musí byť sebestačnosť Slovenska. Nie ona sama, ako je tomu pri tej súčasnej!


Členovia Slovenského zväzu pekárov, cukrárov a cestovinárov (SZPCC) budú od novej vlády, ktorá vzíde zo septembrových volieb, požadovať, aby zahrnula potravinovú sebestačnosť a bezpečnosť medzi svoje priority. Nie však len na papieri ako za aktuálnej vlády, ale s jasne stanovenými krokmi na podporu slovenského potravinárstva.

Mohlo by vás zaujímať

  1. Podvodom Vlčanovho ministerstva
  2. Uzavrel kartelovú dohodu?
  3. Čo ešte robia pri moci?

Výzva

„Slovenskí pekári, cukrári a cestovinári, ktorí priamo dávajú prácu viac ako 12.500 ľuďom a každodenne zásobujú občanov Slovenska potravinami, vyzývajú politické strany, aby sa už pred voľbami začali zaoberať prípravou potravinárskej politiky svojich strán,“ uviedol SZPCC.

Bez tohto sa nepohneme!

„Považujeme za kľúčové, aby nová vláda, ktorá vzíde zo septembrových volieb, mala potravinovú sebestačnosť a bezpečnosť nielen v programovom vyhlásení vlády, ale aby mala nastavené reálne kroky na pomoc slovenskému potravinárstvu. Aktuálna poverená vláda už totiž nemá schopnosti presadiť akékoľvek legislatívne zmeny a predchádzajúce príležitosti už premrhala,“ uviedol Milan Lapšanský, predseda predstavenstva SZPCC.

Sektor si podľa neho želá stabilnú, odbornú vládu aj zorientovaného agroministra, s ktorými chce konštruktívne spolupracovať.

Slovensko na pultoch

Podčiarkol, že podľa požiadavky marcového valného zhromaždenia zväzu by mala nová garnitúra posilniť postavenie výrobcov potravín, zaviesť koncepčný systém podpory domácej produkcie surovín, podporiť predaj slovenských výrobkov a najmä vytvoriť transparentný systém štátnej pomoci.

Ten by mal zásadne zjednodušiť prístup k zdrojom EÚ s cieľom zvýšenia konkurencieschopnosti slovenských potravín.

Podpora regiónov

Nová vláda by nemala zabudnúť ani na systematickú podporu predaja slovenských regionálnych výrobkov. Čoraz častejšou sa stáva aj problematika nelegálneho predaja a výroby cukrárenských výrobkov, ktorá je spojená aj s rizikami pre spotrebiteľa.

Koniec amaterizmu

„Je nevyhnutné, aby nová vláda vytvorila koncepciu systému nákladovej stability v potravinárskej výrobe a taktiež prestala s katastrofálnym a netransparentným prijímaním právnych predpisov, ako to vidíme dnes. Náš sektor i slovenskí spotrebitelia sú extrémne citliví na akékoľvek zdražovanie. Ďalší chaos v zákonodarnom zbore, podobný tomu, ktorý vidíme dnes, by mohol spôsobiť zánik mnohých prevádzok a ešte viac poškodiť potravinovú sebestačnosť Slovenska,“ zdôraznil.

SZPCC združuje výrobcov z celého Slovenska. Má takmer 500 členov od SZČO až po veľké pekárne vo všetkých regiónoch Slovenska, ktorí zamestnávajú viac ako 12 500 pracovníkov.

Zdroj: tasr

KOMENTÁRE ČLÁNKU :

SZPCC: Prioritou ďalšej vlády musí byť sebestačnosť Slovenska. Nie ona sama, ako je tomu pri tej súčasnej!

Odoberať
Upozorniť na
0 Komentáre
Najnovšie
Najstaršie Najviac hlasovaných
Vložená spätná väzba pre všetky komentáre
Zobraziť všetky komentáre