eReport.sk
Richard Raši (Hlas-SD) Foto: tasr

Raši: Vyzývam vládu, aby okamžite pomohla gastrosektoru a cestovnému ruchu


Vláda systematicky likviduje gastrosektor a cestovný ruch. Tvrdí to podpredseda strany HLAS Richard Raši. Podľa neho slovenské hotely a reštaurácie sú na pokraji krachu a zachráni ich len okamžité odškodnenie, čo najskoršie otvorenie prevádzok a znížená DPH pre gastro na aspoň 10 percent.

Na Slovensku nemáme ani vianočné trhy, ale keď sa vyberiete na trhy do neďalekého Győru, Miškolca či Budapešti v Maďarsku, počujete tma len slovenčinu,“

Richard Raši

„Na Slovensku nemáme ani vianočné trhy, ale keď sa vyberiete na trhy do neďalekého Győru, Miškolca či Budapešti v Maďarsku, počujete tma len slovenčinu,“ upozorňuje Richard Raši. Strana HLAS opakovane navrhovala dočasné zníženie DPH pre gastro na 5 percent do konca tohto roka, a od januára 2022 na 10 percent. „Tento náš návrh koalícia odmietla, ale neprišla so žiadnou účinnou schémou pomoci pre gastrosektor.“ Reštaurácie zatvorila zo dňa deň, hotely tiež a jediní, kto na tom zarába, sú prevažne zahraničné donáškové služby, ktoré na Slovensku pôsobia. Od reštaurácií, ktoré sú na pokraji krachu, často za donášku okrem svojho poplatku pýtajú aj 20 – 30 percentnú províziu.

Hotely na pokraji síl

Hotely museli rušiť objednané pobyty na Vianoce, aj časť pobytov počas takzvaného zlatého novoročného týždňa. V zahraničí sa pritom Slováci ubytujú bez výraznejších obmedzení a o peniaze tak neprichádzajú len slovenskí podnikatelia, ale na daniach aj štát, upozornil Raši. Dúfam, že vládna koalícia na februárovej schôdzi parlamentu podporí náš návrh na zníženie DPH pre gastropodniky, alebo príde s vlastným návrhom, ktorý radi podporíme.

Bude vás zaujímať:

  1. Peter Sabaka
  2. Podpredseda vlády pre ekonomiku a minister hospodárstva Richard Sulík (SaS)
  3. Premiér Eduard Heger (OĽaNO) počas príhovoru na Stredoeurópskej energetickej konferencii na tému Zelená obnova po pandémii 22. novembra 2021 v Bratislave.

KOMENTÁRE ČLÁNKU :

Raši: Vyzývam vládu, aby okamžite pomohla gastrosektoru a cestovnému ruchu