eReport.sk

Pravidelná rubrika: Trnavský knižný špeciál


Prečítajte si najnovšiu várku knižných tipov v našej pravidelnej rubrike. Sú rozdelné podľa veku čitateľa. Aby ste už viac nemuseli vymýšľať, po akej knihe siahnuť.

Ďuro truľo a figliari (vek 3 – 8 rokov)

Foto: Redakcia

V tomto roku nás opustil Ján Navrátil. Ďuro truľo a figliari sú jedna z jeho mnohých vydarených kníh pre deti. Ide o návratilovsky podané veršované ľudové rozprávky: krátke, zábavné a ľahko zapamätateľné rýmy s rozprávkovými motívmi. Dozviete sa ako prekvapivo sa skončila návšteva v medovníkovej chalúpke. Predstaví sa vám princezná, ktorá uniesla draka, maškrtná Zlatovláska i Červená Čiapočka, ktorá sa chystá na karneval. Hravé verše zobrazujú známych rozprávkových hrdinov v netradičnom šate. Charakter veršovačiek trefne vystihol uznávaný ilustrátor Peter Cpin. Dobre sa zabavte!

Dom z iného sveta (vek od 15 rokov)

Foto: redakcia

Do literatúry pre mládež prenikajú aj ťažké témy. Umelecky sa jednej z nich zhostila poľská autorka Malgorzata Strekowska-Zaremba. Sama hovorí: „Toto je iba kniha a knihám je jedno ako sa končia príbehy, ktoré sú v nich napísané. Ale ľuďom by to jedno nemalo byť.“ Príbeh malej Marky, ktorá pozoruje dom na Veselej ulici zaujme od prvej strany. Aké tajomstvá dom skrýva? Aké je Markino poslanie? Podarí sa jej zvíťaziť? Uverí jej Daniel? Veľa otázok, odpovede sú na ľuďoch, na čitateľoch. Takých príbehov sa doteraz knižne veľa nespísalo. Príbeh Marky je mementom i pre nás dospelých…

Tradície na Slovensku. Rodinné a výročné sviatky a zvyky (dospelý čitateľ)

Foto: Redakcia

Vedeli ste, že slimáky jedli aj naši predkovia? V horských oblastiach Slovenska patrili medzi tradičné pôstne jedlá pirohy s plnkou zo slimákov a v bohatých prešporských meštianskych rodinách jedli cez predveľkonočné pôstne obdobie slimáky, ktoré kupovali od domácich vinohradníkov. V okolí Trnavy sa počas pôstu piekol tradičný gerheň. Veľká noc bola čas, keď si mládenci oberali z topoľov púčky a varili ich vo vode, prípadne dali do vody voňavé mydlo. Etnologička Zora Mintalová Zubercová zásobí Slovákov vzácnymi knihami. Obľúbenými sa stali jej Vianoce na Slovensku a Pečieme na Vianoce. Ak vás zaujíma naša história, zvyky a ich vysvetlenie či tradičné recepty, toto je kniha pre vás. Autorka predstavuje sprievodné aktivity životných etáp – narodenie dieťaťa, krst, pytačky, svadba, pohreb, ako sa kedysi vychovávalo. Zvyky a pranostiky dopĺňajú jednoduché a rýchle recepty na tradičné slovenské jedlá. Gazdinky potešia recepty na domáci chlieb či rýchle polievky.  

KOMENTÁRE ČLÁNKU :

Pravidelná rubrika: Trnavský knižný špeciál

Odoberať
Upozorniť na
0 Komentáre
Vložená spätná väzba pre všetky komentáre
Zobraziť všetky komentáre