Med by sme mohli nazvať poklad. Nielen pre jeho farbu a chuť, má tiež významnú výživnú hodnotu. Vedeli ste, že med patrí k jednej z najčastejšie falšovaných potravín vo svete? A viete ako rozpoznať kvalitný med?
Med je neodmysliteľná súčasť vianočné stola. Je to práve oblátka s medom, ktorá je v mnohých rodinách prvý chod štedrovečernej večere. Niekde je tiež tradícia, že gazdiná urobí členom rodiny medový krížik na čelo, ako symbol zdravia, ale tiež pokory a dobroty. Nie je však všetko zlato, čo sa blyští a nie všetko, čo kúpite ako med je v skutočnosti pravý prírodný med.
Falšovanie kedysi a dnes
Možno mnohých prekvapí, ale med je na popredných miestach v rebríčku celosvetovo najčastejšie falšovaných potravín. Dopyt po mede je totiž väčší ako celosvetová produkcia prírodného medu, jeho falšovanie prináša výrazné finančné zisky. V minulosti sa med falšoval jednoducho – rôznymi prísadami, krmivami z cukru alebo sirupmi. „V súčasnosti sú metódy falšovania medu sofistikované a bežný spotrebiteľ ich nemá ako odhaliť,“ povedal Pavel Fiľo, predseda Slovenského zväzu včelárov. Najnovšia metóda falšovania prebieha zahusťovaním ryžovým sirupom. Najčastejšie pochádza z ázijských krajín. Na odhalenie nepravého medu treba použiť špeciálnu laboratórnu technológiu.
„Obyčajného človeka by malo upútať, že tieto medy vyzerajú excelentnejšie ako prírodné medy. Sú číre, sú zahustené a majú nezvykle nízku cenu,“ povedal pán Fiľo. Často sa miešajú aj s farbivami, vďaka čomu napodobňujú lesný med, ktorý tohto roku na Slovensku takmer vôbec nebol. „Je naozaj ťažké to rozlíšiť. Tento med chutí inak, aj keď sa zmieša s časťou slovenského medu. Nemá takú špecifickú chuť,“ hovorí pán Fiľo. Ministerstvo pôdohospodárstva v uplynulých dňoch zastavilo dovoz medu cez krajiny, cez ktoré k nám prichádza práve časť ázijskej produkcie. Tento zákaz dovozu zrejme potrvá, kým nebude stanovená jasná metodika na hodnotenie pravosti medov. Je dôležité rozlíšiť, či k nám z týchto krajín prichádza pravý prírodný alebo falšovaný med.
Pravý prírodný med od našich včelárov
„Ak by sme mohli niečo poradiť, tak je to určite kupovať med od známeho malého včelára. Treba byť veľmi opatrný na internetové obchody. Pretože to sú často anonymné obchody a nemáte tu med s rodným menom. Konzument teda nevie, odkiaľ takýto med pochádza.“
Trnavský región má pomerne bohatú včelársku tradíciu a nájdete tu veľa včelárov s vlastnou kvalitnou produkciou. Stačí si ich nájsť na internete, navštíviť ich alebo sa opýtať známych. V Trnave bol tento rok už tretí ročník trnavského včelárskeho festivalu, ktorý okrem iného umožnil ľuďom spoznať regionálnych včelárov a vytvoril priestor, aby si ľudia našli svojho dodávateľa medu a včelích produktov. Kúpou medu od regionálnych včelárov podporíte rozvoj tohto remesla a získate kvalitný a hodnotný produkt, ktorý má mnohé pozitívne účinky na naše zdravie.
KOMENTÁRE ČLÁNKU :
Med – nie je všetko zlato, čo sa blyští