eReport.sk
ilustračná fotka, zdroj: TASR

Zdravotné benefity jabĺk: Prečo by ste ich mali jesť so šupkou


Viac ako polovica vlákniny a flavonoidov sa nachádza v šupke a tesne pod šupkou jabĺk, preto je dobré jesť ich neošúpané. Vláknina má funkciu prebiotika a znižuje hladiny cholesterolu, flavonoidy sú zas silnými antioxidantmi, ktoré môžu pomôcť znížiť krvný tlak. Na sociálnej sieti to vysvetlila Natália Šranková z poradne zdravia Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) Bratislava. Informuje TASR.

,,Jablká sú ovocie veľmi bohaté na vlákninu – pektín, ktorý má funkciu prebiotika, keďže je v hrubom čreve konzumovaný dobrými črevnými baktériami. Taktiež spomaľuje trávenie, čo podporuje urýchliť pocit sýtosti a tým, že do seba absorbuje vodu, normalizuje stolicu a pomáha pri hnačkách i zápche. Pektín taktiež absorbuje žlčové soli v črevách, ktoré tvoria jednu zo základných zložiek, z ktorých sa v tele tvorí cholesterol, čím znižujú hladiny cholesterolu v tele,“ ozrejmila Šranková.

Čo všetko sa skrýva v šupke a prečo by ste ich mali jesť celé

Obsahujú i mnoho polyfenolov, ako sú flavonoidy, ktoré sú silné antioxidanty. Môžu pomôcť znížiť krvný tlak, ochrániť stenu ciev a znižovať LDL alebo tzv. zlý cholesterol. Okrem toho sú jablká bohaté aj na iné živiny a vitamíny. Napríklad vitamín C a vitamíny skupiny B, ktoré sú dôležité na podporu nervového systému a červených krviniek. Taktiež sa v jablkách nachádzajú minerálne látky, ako horčík, vápnik a draslík. Šranková ozrejmila, že jablká sú síce bohaté na cukry, no sú vhodné na konzumáciu pre diabetikov.

,,Obsahujú glukózu a sacharózu, ale sú bohaté najmä na fruktózu, ktorá sa vstrebáva pomalšie, čím pomáha udržať stálu hladinu cukru v krvi, a preto sú jablká vhodné na konzumáciu pre diabetikov,“ priblížila. Jablká sú, naopak, chudobné na tuk, bielkoviny a sodík. RÚVZ odporúča skladovať jablká na chladnom mieste, nie na priamom slnku, keďže v izbovej teplote dozrievajú až osemkrát rýchlejšie.

Najlepšie je ich skladovať oddelene od ostatných druhov ovocia a zeleniny, pretože vylučujú etylén, ktorý by spôsobil, že iné druhy ovocia a zeleniny by zreli rýchlejšie. ,,Vždy si jablká pred konzumáciou dôkladne umyte, keďže kupované jablká bývajú mnohokrát chemicky ošetrené,“ dodala Šranková.

Zdroj: TASR/ FB-úrad verejného zdravotníctva (RÚVZ) Bratislava

KOMENTÁRE ČLÁNKU :

Zdravotné benefity jabĺk: Prečo by ste ich mali jesť so šupkou

Odoberať
Upozorniť na
1 Komentár
Najnovšie
Najstaršie Najviac hlasovaných
Vložená spätná väzba pre všetky komentáre
Zobraziť všetky komentáre