eReport.sk
Vianoce
Vianoce, zdroj: TASR

Sviatočné menu bez výčitiek: Naplánujete si zdravé sviatky


Štedrovečerné menu môže byť chutné a zdravé zároveň. Treba si ho vopred dobre naplánovať a nákupy potravín voliť primerane. Pripomenul to viceprezident Slovenskej obezitologickej asociácie Peter Minárik. Ľuďom odporučil zmeniť niektoré tradičné recepty tak, aby boli ľahšie stráviteľné a menej kalorické. Píše TASR.

,,Do zdravého arzenálu vianočných potravín určite patrí ryba. Nemusí to byť práve tradičný kapor, skúste lososa, sumčeka pangasiusa, tresku alebo tuniaka. Klobásky a ďalšie údeniny buď úplne vynechajte, alebo z nich kúpte iba symbolické množstvá na ozdobu napríklad kapustnice. Samozrejme, nesmie chýbať kapusta – tradične sa kupuje kyslá, ale pouvažujte aj nad receptami zo surovej,“ poznamenal.

Mohlo by vás zaujímať

  1. Na archívnej snímke sýrsky prezident Bašar Asad
  2. prezident SR Peter Pellegrini
  3. ministerka kultúry SR Martina Šimkovičová (nominantka SNS)

Minárik tiež odporučil čerstvé a sušené ovocie, orechy a rastlinné jadrá namiesto sladkostí. ,,Ako prílohu k rybe skúste miesto tradičných majonézových krumplí urobiť odľahčený šalát – použite napríklad zemiaky, cestoviny, jabĺčka s jogurtom a troškou kyslej smotany,“ poradil.

Ľudom pripomenul aj ďalšie zásady stravovania počas Vianoc. Apeloval na nich, aby nevytvárali zbytočné zásoby potravín a nepiekli príliš veľa druhov a príliš veľké množstvo vianočného pečiva. Mali by podľa jeho slov hľadať tiež kompromisy medzi tradíciami a rozumnými inováciami pri príprave vianočného menu.

Zdroj: Tasr

KOMENTÁRE ČLÁNKU :

Sviatočné menu bez výčitiek: Naplánujete si zdravé sviatky

Odoberať
Upozorniť na
1 Komentár
Najnovšie
Najstaršie Najviac hlasovaných
Vložená spätná väzba pre všetky komentáre
Zobraziť všetky komentáre