eReport.sk
žatva poľnohospodárstvo kombajn, obile
Na ilustračnej snímke žatevné práce. Foto: tasr

Slovenskí potravinári získali uznanie: Pre spotrebiteľov prinášajú zaujímavé inovácie


Potravinárska komora Slovenska (PKS) úspešne ukončila 6. ročník súťaže o Cenu PKS na rok 2023. Tento ročník reflektoval neustále meniace sa spotrebiteľské trendy a dopyt po udržateľných riešeniach v potravinárskom odvetví. Informovala o tom riaditeľka komory Jana Venhartová.

Napriek ťažkému obdobiu, ktoré výrazným spôsobom navýšilo vstupné náklady potravinárskym podnikom a ovplyvnilo spotrebiteľské správanie, priniesli podľa nej potravinári pre svojich spotrebiteľov opäť zaujímavé inovácie. PKS okrem hodnotenia produktov udelila ocenenie aj za trvalú udržateľnosť.

,,V čase vysokej inflácie potravín spotrebitelia pozerajú v prvom rade na cenu potravín a odkláňajú sa od prémiových výrobkov. Táto skutočnosť má spolu s vysokými vstupnými nákladmi výrobcov za následok zužovanie priestoru na inováciu potravín. Napriek tejto ťažkej situácií sme radi, že potravinári stále prinášajú spotrebiteľom zaujímavé výrobky,“ povedala Venhartová.

Požiadavka na udržateľnú výrobu potravín

V spoločnosti podľa jej slov rezonuje aj požiadavka na udržateľnú výrobu potravín, pričom potravinárske spoločnosti k tejto téme pristupujú proaktívne zavádzaním opatrení, ktoré znižujú dosah potravinárskej výroby na životné prostredie. Spresnila, že v roku 2023 boli otvorené celkovo tri kategórie súťaže, a to Inovatívny výrobok, Trvalá udržateľnosť a Osobnosť potravinárstva. Komisia zložená z odborníkov v oblasti potravinárstva, z akademickej a vedeckej obce spomedzi prihlásených produktov vyberala tie, ktoré spĺňali náročné podmienky hodnotenia. Medzi kritériá hodnotenia patria spôsob spracovania potraviny s vysokou pridanou hodnotou, netradičná receptúra výrobku, neobvyklý spôsob spracovania vedúci k zlepšeniu úžitkových vlastností potraviny, obohatenie portfólia výrobkom s vylepšeným zložením z hľadiska cukru, tuku či soli.

Mohlo by vás zaujímať:

  1. Ženy si odnášajú potraviny z kamiónu v blízkosti Centra podtatranskej pomoci Ukrajine v Poprade 24. októbra 2022.
  2. Daniel Lipšic
  3. Samuel Migáľ
  4. Ľubomír Daňko

Najvyššie ocenenie v kategórii Inovatívny výrobok

Najvyššie ocenenie v kategórii Inovatívny výrobok získala spoločnosť Arch caffe, s. r. o., za svoje izotonické nealkoholické pivo. Druhé miesto v kategórii Inovatívny výrobok získala akciová spoločnosť Penam Slovakia za svoj kváskový chlieb s olivami, sušenými paradajkami a bazalkou. Tretie miesto v kategórii obsadila rada výrobkov – paštét od spoločnosti Fairway club, s. r. o.
Víťazom v kategórií Trvalá udržateľnosť sa stala spoločnosť McCarter, a. s., za rad rastlinných nápojov zostavených čisto z rastlinných surovín ako je sója, kokos, mandľa, ovos a ryža.
Venhartová dodala, že v kategórii Osobnosť potravinárstva nebola za rok 2023 udelená žiadna cena.

Zdroj: tasr

KOMENTÁRE ČLÁNKU :

Slovenskí potravinári získali uznanie: Pre spotrebiteľov prinášajú zaujímavé inovácie

Odoberať
Upozorniť na
4 Komentáre
Najnovšie
Najstaršie Najviac hlasovaných
Vložená spätná väzba pre všetky komentáre
Zobraziť všetky komentáre