eReport.sk
Foto: pixabay

Šípová ruža v lete poteší vaše oči, v zime zahreje celé telo


Šípová ruža, tiež nazývaná aj psia ruža, sa často považuje za divokú rastlinu. Jej účinky sú zdraviu veľmi prospešné.

Táto rastlina je pôvodom zo severnej Afriky, Stredného východu a Európy. Rastie na lesných čistinách a na okrajoch lesov, v živých plotoch, sú aj ozdobou okrasných záhrad. Spoznáte ju ľahko, pretože vyzerá ako tŕňové kríky ruží. Má ružové alebo biele kvety, ktoré sa po opelení menia na dužinaté plody – šípky.

Šípová ruža vás v lete poteší kvetmi i opojnou vôňou, foto: pixabay

Ruža šípová je známa pre svoju kulinársku, liečivú a kozmetickú hodnotou. Liečivé využitie tejto rastliny sa datuje od Hippokrata, ktorý svojimi koreňmi hojil rany spôsobené uhryznutím psa (odtiaľ pochádza názov Rosa canina alebo psia ruža). Okvetné lístky sa používajú ako prísada do kúpeľa, na výrobu ružového oleja, ktorý sa používa do mydiel alebo parfumov.

Plody šípovej ruže – šípky sú plné vitamínu C a karoténu. Okrem týchto zložiek obsahujú aj vitamíny B1, B2, K a vitamín P, ktorý zosilňuje účinky vitamínu C. Sú bohaté aj na pektíny, triesloviny, organické kyseliny a silice. Dá sa z nich pripraviť čaj, sirup, lekvár, domáce víno, med, či omáčky k mäsu. (Napríklad vo Švédsku je šípková polievka dezert, ktorý sa zvyčajne podáva so smotanou, mliekom a vanilkovou zmrzlinou.) Môžete ich jesť čerstvé alebo sušené.

Šípkový čaj vás v zime zahreje a dodá vitamíny. Foto: pixabay

Šípky predstavujú prevenciu pred infekčnými chorobami. Pitím čaju zo šípok si prirodzene doplníte hladinu vitamínu C a dodá vám tiež potrebnú energiu počas zimy, jarnej únavy, vhodné je jeho pitie i počas tehotenstva.

Zber a sušenie
Šípky zbierame od konca septembra do konca októbra, keď sú ešte tvrdé a sfarbené do oranžová až červená. Prezreté, mäkké plody nie sú vhodné na zber. Najviac vitamínu C obsahujú práve v období svojej zrelosti. Keď sú už prezreté, mäkké a hnedkasto sfarbené, strácajú vitamín C. Najlepšie sa zbierajú, keď je sucho a slnečno do prvých mrazov, potom strácajú kvalitu. Plody najlepšie usušíte pri teplote od 10˚C do 35˚C, aby stratili čo najmenej vitamínov. Najvhodnejšie je sušenie pomocou sušičky na ovocie, pomalé sušenie na vzduchu nie je dobré práve kvôli veľkým stratám vitamínu C. Dobre usušené šípky majú oranžovú až červenú farbu, ovocnú vôňu a mierne trpkú chuť. Nesmú zostať mäkké ani lepkavé. Skladujte ich na suchom a chladnom mieste, maximálne 1 rok, potom už nedosahujú takú vitamínovú hodnotu. Každú jeseň preto obnovujte čerstvé zásoby.

Zdroj: //www.nature-and-garden.com, foto: Pixabay

KOMENTÁRE ČLÁNKU :

Šípová ruža v lete poteší vaše oči, v zime zahreje celé telo