Politička Monika Beňová (52) má už najkrajší vianočný darček od 1. novembra doma, dcérku Leu. Tieto Vianoce budú pre ňu výnimočne silné, ale aj nostalgické. Monika stromček vyzdobila symbolicky v deň narodenín svojej mamy, ktorá jej bude pri štedrovečernom stole veľmi chýbať.
„Vianoce máme vždy krásne, tento rok budú aj vďaka dcérke, ktorá si ich síce ešte neužije ako my, ale aj to časom príde,“ prezradila eReportu novopečená mamička. „Vianoce sa u nás začínajú skôr. V deň, keď urobím prvý vaječný koňak. Recept mám ešte od omamy a je fakt vynikajúci. Mám naň každý rok objednávky od syna a od kamarátov. V piatok, pred posledným adventom, zdobíme stromček, tento rok to vyšlo práve na narodeninový dátum mojej maminky, ktorá už nie je medzi nami, tak sme aj sviečku zapálil. Bol to pekný večer, prezerali sme si staré fotky a spomínali,“
Pri stromčeku budú všetci jej najdrahší, partner Ľubomír (36), syn Martin (32) a dcérka Lea, ktorá jej mamu pripomína. „Veľmi sa na ňu ponáša líčkami, úsmevom a jamkami v líčkach,“ prezradila. Je až neuveriteľné, čo všetko popri malej dcérke stíha. „Piecť začínam kokosovými pusinkami z bielkov, čo ostanú po výrobe vaječného koňaku. Dnes urobím žĺtkové rezy, opitého Izodora a plnené tortičky, zajtra linecké tortičky a metrový koláč, v stredu večer uvarím kapustnicu a pripravím majonézový šalát. No a na Štedrý večer už len pozeráme rozprávky a popoludní pečiem kačku a večer vypražíme kapra. Večera je vždy presne o 18.00, tak si to pamätám z detstva. Začína sa klasicky oplátkami s medom a cesnakom. Zvyšok je rovnaký, ako všade inde na Slovensku,“ dodala Monika. Najsilnejšia chuť a vôňa Vianoc sa jej však spája s láskou: „Ľúbte sa a buďte si oporou, vianočná hviezda nech nás ochráni všetkých.“ Pripime si na to všetci spolu vaječným koňakom Moniky Beňovej.
Recept na vaječný koňak
Budete potrebovať:
- 4 vaječné žĺtka
- 10 dkg. kryštálového cukru
- 1. konzervu nesladeného kondenzovaného mlieka
- 1. konzervu sladeného kondenzovaného mlieka
- striedku z vanilkového lusku
- rum
Postup:
Rozmiešate si 4 žĺtka s kryštálovým cukrom. Pridáte po jednej konzerve sladeného a nesladeného kondenzovaného mlieka, striedku z vanilkového lusku (prípadne, ak chcete koňak ozvláštniť, aj štipku vianočných korení, ako kardamón, aníz či škoricu). A nakoniec prilejete rum – podľa chuti a toho, aký „tuhý“ nápoj chcete pripraviť. Zmes prelejete do sklenenej fľaše a necháte v chladničke.
KOMENTÁRE ČLÁNKU :
Rozcítená Monika Beňová: Aké budú naše prvé Vianoce s Leou?