Máte radi reďkovku? Jej špecifickú, niekedy ostrú chuť, ktorá dodá zeleninovým šalátom šmrnc? Alebo len tak na chlieb s maslom? Jej chuť ale nie je jediná dobrá vec, ktorá sa s ňou spája. Reďkovka je zdraviu veľmi prospešná. Prinášame vám niekoľko benefitov, ktoré vám táto zelenina poskytne. Takže ktorou začneme?
Pomáha predchádzať rakovine
Rovnako ako každá iná hlúbová zelenina, tak aj reďkovka obsahuje zlúčeniny, ktoré pomáhajú pri čistení látok spôsobujúcich rakovinu a tvorbu nádorov. Predpokladá sa, že chrumkavé detoxikátory pomáhajú chrániť telo predovšetkým pred rakovinou hrubého čreva, obličiek, čriev, žalúdka a ústnej dutiny.
Je vhodná pri diéte
Sú reďkovky vhodné na chudnutie? Čísla hovoria, že áno. Každá reďkovka má iba jednu kalóriu, žiadny tuk a prakticky žiadne sacharidy. A táto kalória nie je prázdna. Reďkovky sú dobrým zdrojom vitamínu C.
Reďkovkový šalát je vhodný pri diéte. – Foto: shutterstock
Pomáha proti plesniam
Reďkovky sú prírodným protiplesňovým prostriedkom. Šťava z reďkoviek obsahuje enzýmy, ktoré ničia bežnú hubu, ktorá sa bežne vyskytuje u ľudí. Táto huba – Candida albians – môže spôsobovať kvasinkové infekcie. Vyskúšajte napríklad reďkovkový šalát s jarným hráškom, aby ste do svojej stravy pridali nejaké protiplesňové látky.
Zlepšuje vzhľad vašej pokožky
Vitamín C v reďkovkách, spolu so zinkom a fosforom, vám pomôže v boji proti akné a vyrážkam. Vysoký obsah vody tiež pomáha hydratovať pokožku. Nastrúhanú reďkovku môžete použiť aj ako pleťovú masku pre hydratáciu pleti.
Udržuje hydratáciu
Hydratácia je dobrá nie len pre pokožku ale aj pre vaše telo. Ako sme už spomínali, reďkovky majú vysoký obsah vody, takže udržuje hydrátované aj vaše telo. Dobrá hydratácia vám môže dodať viac energie, zlepšiť náladu a dokonca pomáha zabrániť infekciám v obličkách.
Podporuje zdravie srdca
Reďkovky sú tiež dobrým zdrojom antokyánov. Tieto flavonoidy dávajú reďkovkám nie len červenú farbu, ale tiež pomáhajú udržiavať naše srdce zdravé. Sú proste superpotravina.
Udržuje tráviaci systém v pohybe
Reďkovky sú plné vlákniny, takže pomáhajú udržiavať váš tráviaci systém v pohybe. Vláknina tiež pomáha pri regulácii cukru v krvi.
Reďkovka je plná vitamínov a udržuje energiu. – Foto: shutterstok
Znižuje krvný tlak
Reďkovky obsahujú vysokú hladinu draslíka, čo môže pomôcť znížiť krvný tlak. Podporuje tiež tvorbu kolagénu, ktorý pomáha udržiavať zdravé cievy. Tiež sa predpokladá, že reďkovky pomáhajú zvyšovať prísun kyslíka do krvi.
Detoxikuje krvinky
Reďkovky sú veľmi dobré pre vašu pečeň a žalúdok, pretože fungujú ako silný detoxikátor. Znižujú deštrukciu červených krviniek spôsobenú žltačkou tým, že zvyšujú prísun čerstvého kyslíka do krvi.
Posilňuje imunitu a zvyšuje energiu
Pol šálky reďkovky denne obsahuje takmer 15 percent vášho denného príjmu vitamínu C. Tento vitamín nielen posilňuje váš imunitný systém, ale tiež pomáha regulovať metabolizmus a je kľúčom k procesu premeny tuku na využiteľnú energiu.
KOMENTÁRE ČLÁNKU :
Reďkovka – 10 benefitov pre vaše zdravie