eReport.sk
Peter Kmec.
Peter Kmec. Foto: tasr

Poslanec Hlasu Kmec: Interpretačné vyhlásenie USA prináša viac otázok ako odpovedí

Tajomník pre zahraničnú politiku mimoparlamentnej strany Hlas-SD a bývalý veľvyslanec Slovenska v USA Peter Kmec reaguje vo svojom facebookovom statuse na aktuálnu situáciu okolo obrannej zmluvy s USA. Myslí si, že interpretačná doložka z americkej stany je nejasná a prináša so sebou, viac otázok ako odpovedí.

V doložke je viacero nejasností

„So záujmom som si prečítal Interpretačné vyhlásenie vlády USA k Dohode o obrannej spolupráci. Po tom, ako pani prezidentka SR svojím vyhlásením k Dohode iba potvrdila pochybnosti o nejasnej interpretácií niektorých jej článkov, čakal som, že americkí právnici vyjdú so svojím vlastným čítaním tohto bilaterálneho dokumentu. Ak si tento text prečíta odborný pozorovateľ, tak v žiadnom pripade nejde iba o potvrdenie vyhlásenia prezidentky SR. Ak by bolo tomu tak, obe strany vyjdú so spoločným interpretačným vyhlásením, čo je v takomto prípade medzinárodná prax,“ uvádza na margo dodatku USA k zmluve Kmec.

Foto: fb/peterkmec

Čo sa konkrétne hovorí v americkej verzii interpretačného vyhlásenia? To, že interpretačným vyhlásením prezidentky SR „nemožno meniť ustanovenia. Dohody ani meniť či vylúčiť ich právne účinky.” To znamená, že USA si budú vykladať zmluvu podľa vlastných právnych postupov. V prípade rozdielnej interpretácie zmluvy si USA vyhradzujú právo na svoj právny názor. Takže máme text zmluvy s nejasnými ustanoveniami a dve interpretatívne vyhlásenia, ktoré nie sú identické,“ píše Kmec.

„Toto len zakladá podmienky na budúci právny chaos. Čo mi však najviac vadí, v intepretačnom vyhlásení USA nie je riešený jeden z hlavných problémov, a to potenciálne narušenie ústavného práva na ochranu súkromného vlastníctva (čl. 3, odsek 3 Dohody). V tomto prípade nestačí len všeobecné konštatovanie o rešpektovaní Ústavy a zákonov SR zo strany USA, k samotnej (ne)ústavnosti tohto článku Dohody sa môže vyjadrovať iba Ústavný súd, pretože ten jediný je príslušný vykladať (ne)súlad s Ústavou. Aj preto strana HLAS – SD požiadala prezidentku, aby sa ohľadom tejto dohody obrátila na Ústavný súd. Túto žiadosť prezidentka odignorovala, dopĺňa odborník na zahraničnú politiku Peter Kmec.

Bude vás zaujímať:

1. Peter Pellegrini.
  2. Peter Pellegrini a podpredsedovia strany Hlas-SD.
  3. Kauza Katargate pokračuje

Hlas zmluvu v parlamente nepodporí

Predseda Hlasu Peter Pellegrini a ďalší poslanci mimoparlamentnej strany avizovali, že obrannú zmluvu s USA na mimoriadnej schôdzi parlamentu (8.2.) svojimi hlasmi nepodporia. Strana Hlas-SD podľa slov Petra Pellegriniho vyzýva predstaviteľov vládnej koalície k stiahnutiu slovensko-americkej obrannej dohody z rokovania parlamentu. „Urobte toto výrazné politické gesto na upokojenie vnútropolitickej situácie na Slovensku,” povedal.

KOMENTÁRE ČLÁNKU :

Dnes…