eReport.sk
Foto: shutterstock

Ovsené mlieko je skvelou náhradou kravského


Už dávno neplatí, že mlieko pochádza iba od kráv. V súčasnosti, pre nárast intolerancií sa veľkej obľube tešia aj rastlinné mlieka, ako napríklad mandľové, ryžové či ovsené. Práve toto posledné sa chuťou najviac približuje tomu živočíšnemu. Švédsko bolo prvou krajinou, ktorá začala ovsené mlieko produkovať. Odvtedy tento produkt zaznamenal obrovský rast.

Domáce ovsené mlieko sa vyrába tak, že sa ovos namočí do vody, zmieša sa na kašu a zmes sa potom preleje cez sitko alebo plátno. Keď už máte tekutinu, môžete ju dochutiť vanilkou alebo škoricou a ak chcete, pridajte sladidlo. Väčšina značiek vyrába svoje ovsené mlieko tak, že vytvorí ovsený koncentrát alebo základňu a potom ju zmieša s vodou. K tomu pridávajú buď repkový alebo slnečnicový olej, soľ, vápnik (ako fosforečnan vápenatý alebo uhličitan vápenatý) a rôzne vitamíny. Niektoré značky pridávajú aj zahusťovadlá a emulgátory, ako napríklad lecitín, guma gellan, arabská guma a guma zo svätojánskeho chleba. V závislosti od príchute môže byť do zmesi pridaný aj cukor.

Ovsené mlieko je obľúbené rastlinné mlieko u baristov. ,Foto: shutterstock

Jeho konzistencia vyhovuje aj baristom

Súčasťou popularity ovseného mlieka je skutočnosť, že ovos obsahuje málo alergénov, čo znamená, že si ho môže vychutnať väčšina ľudí, na rozdiel od sójového a orechového mlieka. Ovsené mlieko má tiež krémovú konzistenciu v porovnaní s inými rastlinnými mliekami, čo z neho robí najlepšiu voľbu pre baristov a milovníkov kávy. Udržateľná povaha ovsa v porovnaní s mandľami alebo kešu tiež prispela k obľúbenosti ovseného mlieka u mileniálov, ktorí dbajú na ekologické vedomie. Rastúci záujem o vegánsku stravu spôsobil, že ovsené nápoje sú pre mnohých spotrebiteľov tou najlepšou voľbou. Výborne sa osvedčilo napríklad aj pri varení a pečení.

Diabetici by si ho však mali odoprieť

Hrnček tohto nápoja poskytuje telu asi tretinu odporúčaného denného príjmu betaglukánu, ktorý pomáha udržiavať zdravé hladiny cholesterolu. Obsahuje taktiež vápnik a vitamín D. Nie je však veľmi vhodné pre diabetikov, pretože obsahuje väčšie množstvo sacharidov. Je to ale veľmi dobrá náhrada pre ľudí s alergiami na laktózu, lepok a orechy.

KOMENTÁRE ČLÁNKU :

Ovsené mlieko je skvelou náhradou kravského