Európska komisia (EK) ešte v piatok (12. 11.) oznámila, že povolila uviesť na trh ako potravinu v poradí už druhý typ hmyzu. Potravinový lístok Európanov môže byť legálne obohatený o saranču sťahovavú (Locusta migratoria).
Komisia v tlačovej správe spresnila, že tieto saranče budú pre záujemcov dostupné v mrazenej a sušenej forme a tiež v podobe prášku. Budú určené na predaj ako pochúťka alebo potravinová prísada v množstve potravinárskych výrobkov.
Potraviny so sarančou budú označené
Povolenie prichádza po prísnom vedeckom posúdení zo strany Európskeho úradu pre bezpečnosť potravín (EFSA), ktorý dospel k záveru, že kobylka sťahovavá je bezpečná na konzumáciu pri to spôsoboch použitia, ktoré predložila spoločnosť žiadajúca o jej registráciu.
Všetky výrobky obsahujúce túto novú potravinu budú mať označenie informujúce možných o alergických reakciách. Piatkové povolenie EK nasleduje po kladnom hlasovaní členských štátov EÚ zo septembra minulého roka, ktorým bola žiadosť v tejto veci predložená.
V júli už povolili larvy chrobáka múčiara
Členské krajiny EÚ žiadosť o zaradenie saranče sťahovavej na konzumáciu schválili v septembri 2020. Prvé povolenie na použitie hmyzu ako novej potraviny bolo prijaté vlani v júli a týkalo sa sušených žltých múčnych červov (larvy chrobáka múčiara obyčajného – Tenebrio molitor).
Organizácia OSN pre výživu a poľnohospodárstvo (FAO) vo viacerých svojich štúdiách označila hmyz za vysoko výživný a zdravý zdroj potravy s vysokým obsahom tukov, bielkovín, vitamínov, vlákniny a minerálov.
Vraj ide o udržateľnejší potravinový systém
Hmyz, ktorý denne konzumujú milióny ľudí na celom svete, bol v rámci stratégie EK známej ako Z farmy na stôl, určený za alternatívny zdroj bielkovín, ktorý by mohol uľahčiť prechod k udržateľnejšiemu potravinovému systému.
Zdroj: tasr
KOMENTÁRE ČLÁNKU :
Európania, budete jesť aj hmyz! To nám odkazuje eurokomisia, po larvách schválila aj saranču